Erişilebilirlik

BM'den Irak'a Önkoşul - 2002-02-06


BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak heyetiyle görüşebileceğini ancak silah denetçilerinin Bağdat’a dönmesinin şart olduğunu açıkladı.

BM Sekreteri'nin bu açıklamayı, Irak’ın Annan’a ilettiği görüşme talebi üzerine yaptığı bildirildi. Bağdat hükümeti, BM yaptırımlarının kaldırılması konusunu ele almak üzere Annan ile Irak heyeti arasında bir görüşme yapılmasını önermişti. Ancak Irak, görüşmenin önkoşulsuz yapılmasını istiyor. Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ise BM’i, silah denetçilerinin dönüşüne izin verinceye kadar Irak ile diyaloga girmemeye çağırdı.

Irak önerisini, bir süre önce Bağdat’ı ziyaret eden Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa aracılığıyla iletti. Emir Musa, Washington’da yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin hükümetinin herşeyi müzakereye hazır gördüğünü belirtti. Emir Musa dün BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüştü. Annan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Bağdat ile diyaloğu yeniden başlatmaya hazır olduğunu bildirdi.

Ancak Amerika Dışişileri Bakanı Colin Powell, dün Senato'da konuşurken Irak’ın Güvenlik Konseyi kararlarına uyması ve BM silah denetçilerine izin vermesi gerektiğini söyledi. Bakan, "Irak yönetiminin BM’den görüşme istediği bildiriliyor.Bu görüşme, son derece kısa olmalıdır. Silah denetçileri Irak’a, sadece bizim koşullarımız, Güvenlik Konseyi'nin koşulları altında dönmelidir. Bizim yaptığını sandımız şeyleri yapmadığını dünyaya kanıtlama görevi bu şer rejimine düşmektedir," dedi.

Irak, BM silah denetçilerini “casus” olarak niteliyor.Silah denetçileri, 1998’de Amerikan-İngiliz hava saldırıları öncesi Irak’tan çekilmişlerdi. Irak, denetçilerin dönüşüne o tarihten beri bir daha izin vermedi. Irak , Başkan Bush’un Birliği Durumu konuşmasından bir hafta sonra görüşme talebinde bulundu. Bush, konuşmasında kitle imha silahlarını yeniden ürettiği yolunda artan kaygılar nedeniyle Irak’ı “Şer Ekseni” olarak adlandırdığı üç ülke arasında saymıştı.Irak ise bu tür silahların hepsini tahrip ettiğini önesürüyor.

XS
SM
MD
LG