Erişilebilirlik

'Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan'da Amerikan Hedefleri Tehlikede' - 2002-02-06


Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı George Tenet, El-Kaide’nin hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu; özellikle Türkiye, İsrail ve Arabistan’daki Amerikalı diplomatlarla, askeri tesislerin, El Kaide'nin düzenleyeceği saldırılara hedef olabileceğini söyledi. 6 Şubat günü ABD Senatosu'nun bir komisyonunda Senatörlere son durum hakkında bilgi veren Tenet, bugüne kadar 60’dan fazla ülkede, El-Kaide’yle işbirliği yaptığı sanılan 1000'e yakın kişinın tutuklandığını söyledi.

Tenet, El-Kaide’nin tamamen çökertilmediğini, bu nedenle El-Kaide militanlarının hem Amerika içinde hem de diğer ülkelerde Amerikan hedeflerine saldırmaya çalışabileceklerini belirtti. CIA Başkanı, oturum sırasında Somali hükümetini de El-Kaide militanlarını barındırmakla suçladı.

Tenet El-Kaide bağlantılı tehlike dışında Kolombiya, Türkiye ve Lübnan'da Amerikan personeli ve hedeflerine terörist saldırı tehlikesi olduğunu söyledi. George Tenet, terörizmle savaşta Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi, DHKP-C'nin de hedef alınabileceğini belirtirken bu örgütün Amerika'yı ve Afganistan'daki askeri operasyonu hedef alan açıklamalar yaptığını belirtti. DHKP-C, PKK ile birlikte Amerika Dışişleri Bakanlığının Terörist Örgütler Listesi'nde yeralıyor.

Kongredeki oturum sırasında bazı Senatörler, CIA'nın, 11 Eylül terörist saldırıları öncesinde istihbarat alanında yetersiz kaldığını söylediler. CIA Başkanı Tenet eleştirileri reddetti. Demokrat Clinton yönetimi sırasında CIA Başkanlığına atanmış olan Rum asıllı Amerikalı George Tenet, Cumhuriyetçi Bush yönetimi döneminde de göreve devam ediyor.

XS
SM
MD
LG