Erişilebilirlik

IMF, Türkiye'nin Ekonomik Programını Beğendi - 2002-02-05


Türkiye’nin IMF’den 16 milyar dolarlık ek kredi almasını sağlayan niyet mektubunun ayrıntıları açıklandı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin imzasını taşıyan mektupta hedefler uzun ve orta vadeye yayılarak sıralanıyor. Türkiye, ek kredi sağlama amacıyla Uluslararası Para Fonu’na sunduğu niyet mektubunda ekonomiyi gelecekteki olası krizlere karşı koruyacak uzun vadeli üç temel hedef sıralıyor. Buna göre, mali piyasalarda spekülatifi önlemek ve faiz oranlarında istikrarı sağlamak amacıyla dalgalı kur rejmine devam edilecek. Finans piyasalarına güveni artırmayı ve bankaları güçlendirmeyi hedefleyen reformlar tamamlanacak. Kamu harcamalarındaki düzenlemeler ve vergi reformlarıyla mali disiplin de kontrol altında tutulacak.

Türkiye, 18 Ocak’ta IMF’ye sunduğu mektupta 2002 yılı için de üç temel hedef açıkladı. Finansal ve makro ekonomik istikrarı sağlamayı amaçlayan 2002 hedefleri doğrultusunda, yüzde 3’lük büyüme ve yüzde 35 düzeyinde yıllık enflasyon öngörüldü. Bu yıl için öngörülen üçüncü temel hedef ise kamu sektörü faiz dışı fazlasının GSMH’nin yüzde 6.5’i düzeyinde tutulması olarak belirlendi.

2002 yılı hedefleri arasında kamu bankalarının operasyonel yönden yeniden yapılandırılması çalışmalarının tamlamlanması ve bu çerçevede Ziraat ve Halk Bankası’na ait 800 şubenin Haziran ayı ortasına kadar kapatılması, banka çalışanlarının sayısında indirime gidilmesi sıralandı. Buna ek olarak, özel bankacılık sisteminin güçlendirilerek reel sektöre mali aracılık rolünü hızlandıracak düzenlemelerin tamamlanması, şirket borçlarının yeniden yapılandırılmasını kolaylaştıracak şekilde iflas ve tasfiye mevzuatının gözden geçirilmesi, şirketlerin mali raporlama sistemlerinin iyileştirilmesi de 2002 hedefleri arasında yer aldı.

Vergi reformunun hayata geçirilmesi ve etkin işlemeyen KİT’lerde aşırı istihdam düzeyinin aşağı çekilmesi yine açıklanan hedefler arasında yer aldı. KİT'lere yönelik hedefin gerçekleştirilmesi için yeni işçi alımlarının durdurulacağı, boşlatılan kadroların da iptal edileceği açıklandı.

Hedefler arasında Türkiye’nin yerli ve yabancı yatırımcılar açısından daha cazip hale getirilmesi ve özel sektörün ekonomideki rolünün arıtırılması da sıralandı.

Türkiye’nin sunduğu niyet muktubu çerçevesinde Pazartesi günü onaylanan 16 milyar Dolar’lık kredinin 9 milyar Dolar’lık bölümü hemen kullanıma açıldı. Financial Times gazetesine göre IMF'nin 4 Şubat kararıyla Türkiye, 31 milyar Dolar’la IMF’ye borçlu ülkeler arasında birinci sıraya yükseldi. İkinci sırada Arjantin, üçüncü sırada ise Brezilya yer alıyor.

XS
SM
MD
LG