Erişilebilirlik

Kök Hücre Elde Etmek İçin Yeni Bir Yöntem - 2002-02-02


Araştırmacılar hastalıkların tedavisinde önemli rol oynayabilecek kök hücre elde etmek için yeni bir yol bulduklarını söylüyorlar. Science-Bilim dergisinde yayınlanan bir makaleye göre Massachusetts eyaletindeki bir laboratuarda çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak, döllenmemiş maymun yumurtalarının gelişmesi sağlandı.

Elde edilen embriyoların kas, beyin hücresi ve kalbe dönüşecek kök hücreleri ürettiği görüldü. Araştırmacılar eğer aynı sonucu insan yumurtalarıyla da elde ederlerse, dini ve siyasi tartışmalara neden olan insan hücrelerini genetik kopyalama yöntemi yerine bu yöntemin kullanılabileceği belirtiliyor.

İnsan hücrelerinin kök hücre elde etmek için kullanılması tartışmaya yolaçıyor çünkü insan embriyosundan hücre alınması embriyoyu tahribediyor. Bu da bazıları tarafından insan hayatına son vermek şeklinde niteleniyor. Araştırmacılar, döllenmemiş embriyodan kök hücre almanın bu sorunu ortadan kaldırmış olacağını çünkü döllenmemiş embriyonun gelişerek canlıya dönüşmesinin sözkonusu olmadığını söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG