Erişilebilirlik

Sharon ABD'den Arafat'la Bütün Bağları Kesmesini İsteyecek - 2002-02-02


Batı Şeria yakınlarındaki bir İsrail köyünde bir apartman dairesine yerleştirilmiş büyük bir bomba bulundu. İsrail polisi, binanın merdivenlerinde bulunan havan mermisi parçalarından yapılma bombanın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Filistinlilerin yeni saldırılar planladıkları yolunda alınan istihbarat üzerine İsrail polisi birçok yerde alarma geçmişti.

Öteyandan yeni bir kamuoyu yoklaması, İsrail halkının Başbakan Ariel Sharon’a verdiği desteğin ilk kez azaldığını ortaya koydu. Düşüşte, İsrail halkının yüzde 54’ünün güvenlik durumundan memnun olmamasının rol oynadığı bildiriliyor. Bu arada İsrail hükümetinin aşırı sağcı bir bakanı, Filistinlilerin zorla Ürdün’e sürülmeleri fikrini yeniden ortaya attı.

Başbakan Sharon öneriyi yasadışı olarak niteledi ve desteklemeyeceğini söyledi. Gelecek hafta Washington’u ziyaret etmesi beklenen Sharon, Amerika’dan Filistin lideri Yaser Arafat’la tüm ilişkileri kesmesini isteyeceğini açıkladı.

Sharon, Yediot Ahronot gazetesine verdiği demeçte Başkan Bush'la yapacağı görüşmede, Amerika’dan Arafat’ı gözden çıkarmasını isteyeceğini söyledi. Sharon, Amerika’nın Arafat’la tüm ilişkilerini kesmesi ve kendisiyle görüşmek üzere hiçbir özel temsilci göndermemesi gerektiğini söyledi.

Gelecek haftaki buluşmayla Başbakan Sharon bir yıl içinde Başkan Bush’la dördüncü kez görüşmüş olacak. Buna karşılık Bush bugüne kadar Arafat’ı Beyaz Saray’a davet etmedi. Son haftalarda Bush Yönetimi, İsrail’in Arafat ve Filistin yönetimine karşı aldığı önlemleri açıkça desteklerken Filistin liderine 16 aydır süren şiddete son vermesi için yaptığı çağrıları arttırdı.

İsrail hükümet sözcüsü Raanan Gissin, Arafat için stratejik bir karar verme zamanı geldiğini söyledi. Gissin şöyle dedi: "Arafat artık kesin bir seçim yapmak zorunda. Ya terör eylemlerine karşı çıkanların yanında yer alacak ya da kendisini tarihin çöplüğünde bulacak. Bin Ladin, Taleban ve Amerika ile özgür dünyanın hedef aldığı tüm terörist güçlerle birlikte olacak."

Filistinli Bakan Ziyad Ebu Zeyyat ise Sharon’un Arafat’ın tecrit edilmesi yolundaki tavsiyelerini eleştirdi ve Amerika’yı bunları reddetmeye çağırdı. Ebu Zeyyat, Beyaz Saray’daki görüşmenin, Amerikan dış politikasının Washington mu yoksa Tel Aviv’de mi belirlendiğini göstereceğini söyledi.

Arafat’ın baş danışmanlarından Nebil Ebu Rudeineh ise İsrail başbakanının açıklamalarının, barış sürecini canlandırma girişimlerini sabote etmeyi amaçladığını savundu.

Arafat, son iki aydır İsrail tankları tarafından kuşatılan Ramallah’daki karargahından çıkamıyor. İsrail hükümeti, terör eylemleri yapan militanları etkisiz hale getirmediği sürece Arafat’ın evhapsinde tutulacağını söylüyor. Başbakan Sharon, son demecinde İsrail’in Arafat’ı öldürmek ya da Filistin yönetimini devirmek niyetinde olmadığını tekrarladı.

XS
SM
MD
LG