Erişilebilirlik

Bush'tan İran ve Irak'a Uyarı - 2002-01-30


Başkan Bush, Amerika'nın savaş halinde ve ekonomisinin durgunluk içinde olmasına rağmen, ülke bütünlüğünün her zamankinden güçlü olduğunu söyledi. Amerika Başkanlarının her yıl yaptığı ve ülkenin durumu hakkında Kongre'ye ve Amerikan halkına bilgi verdiği geleneksel konuşmayı yapan Bush, Amerika'nın 11 Eylül terörist saldırılarından buyana geçen dört ay içinde çok şey başardığını belirtti. Bush bunlar arasında terörist saldırı kurbanlarının ailelerine yardım için yapılan çalışmaları ve Afganistan'ın acımasız Taleban rejiminden kurtarılmasını saydı. Bush Afganistan'da ele geçirilen kanıtların, terörizm konusunda duyulan kaygıları kanıtladığını ve teröre karşı savaşın uzun süreceğini gösterdiğini belirtti.

Bush, Afganistan'daki terörist kamplarının yokedildiğini ancak benzeri kampların öteki bir düzine ülkede daha mevcut olduğunu bildirdi. Başkan, Hamas, Hizbullah, İslami Cihad ve Pakistan'daki Jaish-i Muhammed gruplarının "terörist yeraltı dünyasını" oluşturduklarını söyledi. Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref'i terörle mücadele çabası nedeniyle öven Bush, Amerika'nın, terörü destekleyen rejimlerin, kendisini ve müttefiklerini tehdit edip, dünya barışını tehlikeye sokmalarını önleme amacında olduğunu belirtti. Bush, Kuzey Kore, İran ve Irak'ın, kitle imha silahları geliştirme peşinde olduklarını ve terörist müttefikleriyle birlikte dünya barışı tehdit ettiklerini söyledi.

Afganistan'daki askeri harekatın günde 30 milyon Dolara malolduğunu, aylık giderlerin ise 1 milyar Doları geçtiğini belirten Başkan Bush, savunma harcamalarının arttırılmasını ve askeri personelin maaşlarına zam yapılmasını istedi. Bush Amerikan ordusunun eskiyen teçhizatının yenileceğini, silah sistemlerinin moderleştirileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG