Erişilebilirlik

Kalp Krizini Önlemede İlaçların Rolü - 2002-01-28


Amerika’nın önde gelen tıp dergilerinden New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir rapora göre, belirli ilaçlar ve vitaminler alınarak uygulanan bir tedavi, kalp krizi tehlikesini yüzde 70’e varan oranlarda azaltabiliyor. Aynı araştırma, kalp hastalığını önleme açısından yararlı olduğu sanılan bazı vitaminlerin böyle bir yararı olmadığını da gösteriyor.

Washington Üniversitesi araştırmacılarının 160 hasta üzerinde yaptıkları araştırmanın hedefi, bugüne kadar denenmiş tedavi yöntemleriyle kalp krizi riskinin en çok ne kadar azaltılabileceğini görmekti. Bu hastaların hepsi kalp hastasıydı ve kanlarındaki iyi kolestrol ya da tıptaki kısa adıyla HDL düzeyi düşüktü. Kanda iyi kolestrolün az olmasının kalp krizi riskini arttırdığı biliniyor. Kalp hastası olan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ının kanlarında HDL miktarı normalden az…

Bu eksikliği gidermek için araştırmaya katılanların dörtte birine, kandaki iyi kolestrol miktarını yükselten NİACİN adlı vitamin tedavisi uygulandı. Ayrıca aynı kişilere, kötü kolestrol ya da tıptaki adıyla LDL miktarını yüzde 30’a varan oranda azalttığı belirlenmiş olan SİMVASTATİN adlı ilaçtan da verildi.

İkinci bir grup hasta ise C ve E vitaminleriyle beta karoten ve seleniumdan oluşan anti-oksidan vitamin karışımı aldı. Üçüncü gruba anti-oksidan karışımla NİACİN ve SİMVASTATİN birlikte verilirken, dördüncü grup hasta ise sadece, gerçek zannettikleri deneme hapları aldı.

Araştırma heyetinin başkanı, kalp hastalıkları uzmanı Greg Brown üç yıllık araştırma sonunda en olumlu gelişmenin NİACİN-SİMVASTATİN karışımı verilen ilk grup hastada görüldüğünü söylüyor: “Bu karışım sayesinde kalp hastalığının ilerlemesini önlediğimizi söyleyebilirim. Bu gruptaki hastalarda hastalığın başlangıçtaki düzeyde kaldığını ya da durumlarının biraz iyileştiğini gördük. Bu hastalarda kriz ya da krize benzer durumların, yani göğsünde ağrı ya da sıkışma hissederek hastane acil servislerine başvurma olaylarının sıklığı da yüzde 70 oranında azaldı. Dolayısıyla, kanda kolestrolu azaltırken, iyi kolestrol dediğimiz maddeyi de arttıran bu ilaç karışımı bundan sonra kalp hastalarında daha çok kullanılacak.”

Araştırma sırasında anti-oksidan vitamin karışımı alanlar, hiçbir şey almayan hastalara kıyasla daha iyi durumda olmakla birlikte araştırma, vitamin almanın kalp sağlığı açısından tek başına kayda-değer bir yararı olmadığını gösterdi. Hatta araştırma, anti-oksidan vitamin karışımının, kolestrol ilaçlarının, kandaki HDL ya da iyi kolestrol miktarını yükseltme fonksiyonunu aksattığını ortaya koydu. Massachussetts’deki Boston Üniversitesinde kalp hastalıkları uzmanı ve kalp ilaçları üzerinde araştırmacı olan Doktor Jane Freedman, anti-oksidan vitaminlerin genel sağlık için yararlı olduğunu söylerken, bunların kalp hastalığının tedavisinde belki de hiçbir yararı olmadığını kabul ediyor. Ancak bu uzmana göre, Washington Üniversitesinde varılan sonuçların başka araştırmalarla doğrulanması gerekiyor: “Washington’daki araştırmada anti-oksidan vitaminlerden oluşan bir karışım kullanıldı. Yani bu karışım içindeki vitaminlerden herhangi birinin mi yoksa karışımın kendisinin mi yararsız olduğunu bilemeyiz. Ya da acaba, karışım içindeki vitaminlerin oranları farklı mı olmalıydı… Bence sonuç pek de beklendiği gibi değildi; Bu nedenle iyice incelenmesi gerekir.”

Doktor Freedman, kandaki iyi kolestrol miktarını arttırmanın kalp hastalığı tehlikesini azaltmasını, Washington Üniversitesinde yapılan araştırmanın en ilgi çekici sonucu olarak niteliyor ve bu sonucu sağlayan vitamin-ilaç karışımının belki de kalp hastalığına karşı en iyi yöntem olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG