Erişilebilirlik

Ecevit-Cheney Görüşmesi - 2002-01-16


Başbakan Bülent Ecevit, Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney’le görüştü. Görüşmenin olumlu geçtiği, Başkan Yardımcısının ‘Amerika olarak Ecevit liderliğindeki Türk hükümetini destekliyoruz’ dediği öğrenildi. Görüşmeden sonra, adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkilinin verdiği bilgiye göre, Cheney, Türkiye’yle sadece terörle mücadele konusunda değil, çok daha geniş çapta stratejik işbirliği istediklerini belirtti. Görüşmede, Irak konusu gündeme gelmedi. Başbakan Ecevit ise, terörle mücadele konusunda Amerika’yla birlikte olduklarını belirtti, Türkiye’nin Afganistan’ın geleceği konusunda daha önemli roller almaya istekli olduğunu söyledi. Ecevit, ABD'nin Afganistan'da savaş sona erdikten sonra da istikrarın sağlanması yönündeki rolünü sürdürmesi gerektiğini, istikrar için de Afganistan'da birlik içinde bir orduyu yeniden kurmanın önemli olduğunu bildirdi. Ecevit, Afganistan'da rakip gruplar arasındaki çatışmaların, Taleban rejiminin işbaşına gelmesinde büyük rol oynadığını hatırlattı.

Başbakan Ecevit, ABD Başkan Yardımcısıyla Beyaz Saray'da görüştü. Cheney'nin çevresinde 11 Eylül terörist saldırılarından buyana özel koruma önlemleri uygulanıyor. Cheney'nin geçen hafta Washington'u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Simitis'le görüşmesini video-telefon bağlantısıyla yaptığı bildirilmişti. Ecevit-Cheney görüşmesinde Başkan Yardımcısı Cheney de ülkesinin Afganistan'ı yalnız bırakmayacağını ve ABD'nin, Türkiye'yle ilişkilerini, sadece terörle mücadele açısından değil, öteki alanlarda da stratejik açıdan önemli gördüğünü söyledi. Ecevit, Cheney’den, dış ticaret konusunda dengesizliğe son verilmesini ve serbest ticaret anlaşması yapılmasını istedi. Cheney ise, bu konuda da yeni çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Başbakan Ecevit, Başkan Yardımcısı Cheney'e, Amerikan hükümetinin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın Türkiye'nin ekonomik ihtiyaçlarını anlamalarına yardımcı olması dolayısıyla teşekkür etti.

Başbakan Ecevit, görüşmeleri için ABD hükümetince kendisine ayrılan resmi konuk evi Blair House'da dün sabah Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, öğleden sonra da IMF Direktörü Horst Köhler'le ayrı ayrı görüştü. Wolfensohn, görüşmeyi "yapıcı" olarak niteledi. IMF, Türkiye'ye son ekonomik bunalımı aşması için toplam 19 milyar Dolarlık kredi vermeyi taahhüt etti. Yeni hazırlanan ve Türkiye'ye 10 milyar Dolar daha verilmesini öngören stand-by anlaşmasının önümüzdeki günlerde IMF Yürütme Kurulu tarafından ele alınması bekleniyor. IMF Sözcüsü William Murray, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, ekonomik programını uygulama konusunda önemli ilerleme kaydettiğini söyledi. Murray, Türkiye'yle yeni stand-by anlaşmasını önümüzdeki ele alması beklenen Yürütme Kurulu'nun, Türkiye'nin çabalarını desteklemek istediğini belirtti. IMF'nin Türkiye'ye toplam kredi tutarını 29 milyar Dolara yükseltecek ek 10 milyar Dolarlık krediyi verirken, Türk kamu sektöründe çalışanların sayısının azaltılması ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda ciddi reformları şart koştuğu hatırlatılıyor.

Başbakan Ecevit, Washington'da ilk günkü (15 Ocak Salı) temasları sırasında Amerika Ticaret Odaları ile Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenen öğle yemeğinde Amerikalı ve Türk işadamlarına hitaben konuştu. Ecevit, ticaret konusunun, Amerika'nın iç politikası açısından çok hassas bir konu olduğunu bildiklerini ancak ABD ile Türkiye arasında her iki ülkenin de çıkarlarına hizmet edecek bir ticaret anlaşması yapılabileceğine inandıklarını söyledi. Ecevit, Türkiye'nin ticaret rejimini ve sermaye piyasalarını liberal hale getirdiğini, Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşması sayesinde Türkiye'ye ithal edilen Amerikan mallarına uygulanan gümrük tarifesinin de büyük ölçüde azaltıldığını belirtti. Başbakan, "Türkiye bu adımları atarken Amerika'nin Türkiye'den ithal ettiği mallara uyguladığı yüksek gümrük tarifesi değişmedi," dedi.

XS
SM
MD
LG