Erişilebilirlik

Ecevit: Reformlar Devam Edecek - 2002-01-16


Başbakan Bülent Ecevit dün (Salı) son görüşmesini Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler'le yaptı. Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre görüşmede Kohler, Türkiye’ye desteğin süreceğini, Başbakan Ecevit de üç partili koalisyonun ekonomik programın hedefleri doğrultusunda gereken reformları yapmaya devam edeceğini söyledi. Hale Ebiri'nin haberi:

Başbakan Bülent Ecevit IMF Başkanı Kohler’le görüşmesinde ekonomik program çerçevesinde hükümetin yaptığı işler ve Türk ekonomisindeki son durum hakkında bilgi verdi. Başbakan piyasalara güvenin geldiğini, turizmde artış olduğunu belirtti ve bankacılık sektöründe yapılan reformu anlattı. Ecevit üçlü koalisyonun, ideolojileri çok farklı partilerden oluşmasına rağmen büyük işler yaptığını, ve zor da olsa, reform yasalarının çıkartılabildiğini anlattı. Başbakan Ecevit, “Türkiye olarak, ekonomik programı uygulama konusunda kararlıyız” dedi.

IMF Başkanı Horst Kohler de Ecevit’e şu yanıtı verdi: “Başbakanlığınız altında hükümet ekonomik konularda çok iyi çalışmalar yaptı. Biz IMF olarak size, Türkiye’ye, Türk halkına yardım etmek için çalışıyoruz. Sizi destekliyoruz ve sıkıntılarınızı, sosyal açıdan zorlukları biliyoruz. Fakat bu reformları yapmaktan başka yol da yoktu.” IMF Başkanı ekonomik programın çok iyi işlediğini belirtti ve “artık güçlü ekonomik büyüme yaratma aşamasına geldik” şeklinde konuştu. Kohler iyi işler yapıldığını belirtmekle birlikte daha yapılması gereken işler bulunduğunu da hatırlattı. Kohler’in işaret ettiği reformlar arasında, yeni bir vergi sistemi, devlet dairelerinin etkili çalışması, devlet bankalarını yeniden yapılandırma çalışmalarının devam etmesi, hem yerli hem yabancı yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin kalkması bulunuyor.

Başbakan Bülent Ecevit IMF Başkanına, Washington’da Amerikan Hükümeti yetkilileriyle görüşmelerinde ikili ekonomik ve ticari ilişkileri artırma konusu üzerinde durduklarını bildirdi. Başbakan Amerika’nın Avrupa Birliği’ne tanıdığı ayrıcalıkların, Türkiye’ye de tanınmasını, tercihli bir ticaret sistemi ile tercihli ticaret bölgeleri istediklerini anlattı ve Türkiye’de yabancı yatırımcılar için daha elverişli bir ortam oluşturacaklarını belirtti. Kohler IMF Yürütme Kurulunun yeni niyet mektubu çerçevesindeki programı görüşmek için bu ay sonunda veya en geç Şubat başında toplanacağını açıkladı.

Başbakan Bülent Ecevit, IMF Başkanı Kohler’e sadece Türkiye’nin değil gelişme yolundaki tüm ülkelerin sanayileşmiş ülkelere ihracatta karşılaştıkları engeller hakkında şikayette de bulundu. Kohler de, “size katılıyorum, piyasaların daha serbest hale getirilmesi gerekir” diyerek yanıt verdi. Başbakanın IMF Başkanıyla görüşmesinin çok sıcak ve samimi bir havada geçtiği, karşılıklı espiriler yapıldığı bildirildi.

XS
SM
MD
LG