Erişilebilirlik

Türkiye'den Suudi Arabistan'a Sert Protesto - 2002-01-09


Türkiye, Mekke’deki tarihi Osmanlı kalesinin yıkılmasını, dünya kültürüne karşı işlenmiş bir suç olarak niteledi. Suudilerin Ecyad kalesini yıkmasını, Taleban rejiminin geçen yıl Buda heykellerini dinamitlemesine benzeten hükümet, Suudi Arabistan’ı Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO nezdinde protesto edeceğini açıkladı. Suudi hükümeti, Ecyad Kalesi’nin bulunduğu alana 5 yıldızlı bir otelle içinde bine yakın dairenin bulunacağı 11 apatman inşa etmeyi planlıyor.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Süleyman El Serih Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve hükümetinin Ecyad Kalesi'ni yıkmamak için verdiği sözün neden tutulmadığı soruldu. Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Osman Durak da, Suudi Dışişleri Bakanlığı'na Türkiye'nin rahatsızlığını dile getirdi.

Başbakanlık Başdanışmanı Profesör Ahmet Vefik Alp de Suudi hükümetinin tutumunu Afganistan'daki eski Taleban rejiminin tarihi Buda heykellerini imha etmesine benzetti. Alp, yazılı açıklamasında Suudi yönetiminin tutumunu kınadı ve şöyle dedi: ‘‘Kutsal Mekke şehrinde 1781 yılında inşa edilen ve 1884 yılında tümden yenilenen Ecyad Kalesi'nin yeni tesisler yapmak üzere Suudi yetkililerce yıktırılmış olmasını üzüntü ve kaygıyla karşılıyorum. Bu talihsiz fiil, doğal olarak devrik Taliban yönetiminin Afganistan'da dev Buda heykellerinin bir süre önce bombalayarak yok etmesini hatırlatmaktadır. Bir milletin tarihini silmek, bir insanlık, bir kültür suçu olarak nitelendirilebilir.’’

Kültür Bakanı İstemihan Talay da, 220 yıllık kalenin yıkılmasını, restorasyon bahanesiyle Türk kültürünün izlerinin silinmesini amaçlayan bir girişim olarak tanımladı. Türk Demokrasi Vakfı ise, başta UNESCO ve Dünya Miras Örgütü olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara faks ve e-mail çekerek, Suudi Arabistan yönetimini kınamaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG