Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta Liderler İkinci Kez Akşam Yemeğinde Biraraya Geldi - 2001-12-30


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 28 yıl aradan sonra ilk kez adanın Rum kesimine geçti. Denktaş, Güney Lefkoşa'da, Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides’in, onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Denktaş ve Klerides, Denktaş'ın çağrısı üzerine 4 Aralık'ta, yaklaşık dört yıl aradan sonra ilk doğrudan görüşme yapmışlar ve Kıbrıs’taki ilk tarihi akşam yemeği, ertesi akşam 5 Aralık’ta, Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleşmişti. Rauf Denktaş'ın davetini kabul eden Klerides 5 Aralık'ta 27 yıl aradan sonra Kıbrıs Türk tarafına geçmiş ve Kıbrıslı Türk kadınlar tarafından barış güvercinleriyle karşılanmıştı. Dün akşam Denktaş'ın geçişi dolayısıyla Rum kesiminde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Klerides'in evinin bulunduğu sokak trafiğe kapatıldı, çevredeki yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

Yine de yaklaşık 200 kişilik bir grup, Denktaş'ın Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanlığı Sarayına gidişi sırasında uzaktan protesto gösterisi yaptı. Göstericilerin, 1974 yılındaki savaş sırasında kaybolan Rumların yakınları olduğu bildirildi. Denktaş’la Klerides arasındaki ikinci yemekte, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilci Yardımcısı Zbigniew Wlosewicz de hazır bulundu.

Denktaş ve Klerides'in, 16 Ocak'ta ikili görüşmeler için yeniden biraraya gelmeleri bekleniyor.

Bu arada 5 Ocak’ta Türk ve Rum siyasi parti temsilcilerinin Yeşil Hat üzerindeki Ledra Palas’ta yeni yıl dolayısıyla biraraya gelecekleri ve bu buluşmaya Rauf Denktaş’le Glafkos Klerides'in de davet edildiği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG