Erişilebilirlik

Bir Hint-Pakistan savaşı teröre karşı uluslararası koalisyonu tehlikeye sokar - 2001-12-25


Hindistan’la Pakistan arasında uzun süredir varolan gerginlik, bu ayın başlarında Yeni Delhi’de Hindistan Parlamento binasına düzenlenen terörist saldırı üzerine iyice arttı. Saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutan Hindistan hükümeti İslamabad’daki büyükelçisini geri çağırdı ve iki ülke arasında her türlü ulaşımı durdurdu. Bu arada her iki ülkenin sınıra asker yığdığı bildiriliyor.

Hindistan, 13 Aralık’ta Yeni Delhi’deki Parlamento binasına girişilen silahlı saldırıdan Keşmir’de Hint yönetimine karşı çıkan ve çete savaşı yürüten iki İslamcı grubun sorumlu olduğunu bildirdi. Merkezleri Pakistan’da bulunan iki grup bu suçlamayı reddetti. Hindistan ayrıca saldırının, Pakistan askeri istihbarat servisince planlandığını ve Hindistan liderlerini ortadan kaldırmayı hedeflediğini savundu. Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref kendisine kanıt gösterildiği takdirde saldırının sorumlularını cezalandırmaya hazır olduğunu söyledi. Pakistan hükümeti Hindistan’I iki militan grubun sorumluluğunu kanıtlamaya çağırdı. Ancak Hindistan şimdiye kadar böyle bir kanıt ortaya koymadı.

Olay her ikisi de nükleer silah sahibi ve bugüne kadar üç kez savaşmış olan Hindistan ve Pakistan arasında yeni bir askeri çatışma ihtimalini gündeme getirdi. İslamabad Üniversitesi Profesörü Rıfat Hüseyin şöyle diyor: “Özellikle Hindistan’ın Keşmir’de Birleşmiş Milletler’ce belirlenen Kontrol Hattı yakınında asker yığdığı yolundaki haberlerin ışığında durum bence son derece ciddi… İki ülkenin diyaloğu yeniden başlatmaları ve bu yolla sorunlarına çözüm aramaları gerekir. Bir savaş havası içine girmeleri son derece yanlış olur. Çünkü bir kez başlarsa savaş, tamamen kontrol dışına çıkabilir…”

Pakistan’la Hindistan arasında artan gerginliği gidermek için Amerika da yardım etmek istiyor. Başkan Bush bölgede gerginliğin savaşa dönüşmesi halinde bunun, Afganistan’da terrorist yuvalarını ortadan kaldırmak için çalışan uluslararası koalisyonu zayıflatabileceğini söyledi. Pakistanlı Profesör Hüseyin bu nedenle Hindistan-Pakistan gerginliğinin artacağına pek ihtimal vermeyeceğini söylüyor: “Amerika, teröre karşı uluslararası koalisyonun iki üyesi, Hindistan ve Pakistan’ın Keşmir yüzünden savaşa girişmelerini hiç istemez… Böyle bir gelişme Amerika’nın, asıl hedefi olan olan uluslararası terörizmle mücadeleye gerektiği gibi bütün dikkatiyle eğilmesini engelleyecek; Pakistan’ın da Afganistan’la arasındaki sınırda gerekli önlemleri almasını zorlaştıracaktır. Dolayısıyla Hindistan’la Pakistan arasında patlak verecek bir savaş nedeniyle dikkatlerinin dağılması Amerika’nın da Pakistan’ın da çıkarlarına ters düşecektir…”

Amerika aynı zamanda Pakistan lideri Müşerref’i ülkesindeki militan gruplara karşı önlem almaya çağırdı. Başkan Bush, Hindistan’ın Yeni Delhi’deki saldırı nedeniyle suçladığı iki militan gruptan biri olan “Leşker-i Tayibe”nin her türlü maddi varlığını dondurma kararı aldı. Bu grup ayrıca Keşmir’in Hind kesiminde intihar saldırıları düzenlemekle suçlanıyor. Washington’un bu grubu “terrorist gruplar” listesine dahil etmesi, Pakistan’ın, Hind Keşmir’indeki gelişmelerle ilgili geleneksel politikası açısından tam bir darbe oldu. Çünkü Pakistan Keşmir’de Hint yönetimine karşı silahlı ayaklanma hareketi yürüten grupları “özgürlük savaşçıları” olarak kabul ediyor. Pakistan’ın Yeni Delhi’deki eski büyükelçilerinden ve eski dışişleri bakanlarından Hümayun Han şöyle diyor: “Pakistan’da üslenmiş bu örgütlerin çoğunun dış dünyada bizim göstermek istediğimizden çok farklı görüldüğünü itiraf etmek zorundayız. Afganistan sorunu çözüm yoluna girdikten sonra Pakistan’a da, kendilerine, “Leşker” ya da “ordu” diye ad takan bu militan grupların faaliyetini durdurması için baskılar gelmesini bekliyorduk. Ancak Yeni Delhi’deki olay bu baskının beklenenden daha erken başlamasına neden oldu.” Keşmir’in Hindistan kesiminde faaliyet gösteren militan Islamcı grupların çoğu, Pakistan’da üslenmiş bulunuyor. Hindistan hükümeti Pakistan’I Hindistan’a kargaşaya yolaçmak için bu grupları desteklemekle suçluyor. Pakistan bu iddiayı reddediyor ve bu gruplara manevi, diplomatik ve siyasi destek sağlamaktan başka birşey yapmadığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG