Erişilebilirlik

Almanya Kaplancılar'ı Yasakladı - 2001-12-12


Almanya, “Kaplancılar” olarak bilinen İslami Cemiyet ve Cemaatler birliğini resmen yasakladı. Almanya İçişleri bakanlığı, Kaplancılar'ın Köln'deki merkeziyle 19 yan kuruluşunun yapılan operasyonlardan sonra kapatıldığını açıkladı. Almanya’nın 7 eyaletinde gerçekleştirilen operasyonlarda yaklaşık 200 ev ve büro arandı, 2 kişi tutuklandı. Operasyonlar Kuzey Ren Westfalya, Baden-Württemberg, Bavyera, Rheinland-Pfalz, Hessen, Berlin ve Aşağı Saksonya'da yapıldı. Tutuklanan iki kişinin Wiesbaden İslam Toplumu adlı derneğin üyesi olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanı Otto Schily, Kaplancılar’ın yandaşlarını Türkiye cumhuriyetine karşı kışkırttığını, ayrıca yayınladığı fetvalarla Alman anayasasını ihlal ederek dinci devlet kurmaya çalıştığını açıkladı. Alman Bakan, örgütün hapisteki lideri Metin Kaplan’ın Türkiye’ye iadesi için Türk hükümetiyle hemen temasa geçileceğini de bildirdi. Metin Kaplan, bir rakibini öldürtmeye teşebbüs suçundan çarptırıldığı dört yıl hapis cezasını çekiyor. Alman İçişleri Bakanı Schily, Milli Görüş örgütünün kapatılıp kapatılmayacağı yolundaki bir soru üzerine öteki radikal dinci gruplarla ilgili olarak da soruşuturma yapıldığını söylemekle yetindi.

Geçen ay Alman parlementosunda kabul edilen bir yasa, hükümete terörizmle ilişkili fikir ve görüşleri savunan örgütleri kapatma yetkisi veriyor. Yasa, derneklere dini imtiyaz hakkı verilmesini yasaklıyor. Kaplancılar'ın İslami Cemiyet ve Cemaatler Birliği, dini imtiyaz ilkesinin kaldırılmasının ardından yasaklanan ilk örgüt oldu. Türkiye'ye halifeliği getirmek için çalıştığını belirten örgütün yaklaşık bin altıyüz üyesi olduğu biliniyor.

XS
SM
MD
LG