Erişilebilirlik

Denktaş Aşırı Beklentilere Karşı Uyardı - 2001-12-06


Kıbrıs’ta, Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides, 4 Aralık akşamı Türk tarafında Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Cumhurbaşkanlığı konutunda verdiği yemeğe katıldı. Denktaş daha önce yaptıkları ve doğrudan görüşmelere Kıbrıs’ta devam etme kararı aldıkları görüşmeden sonra Klerides’i, Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Alvaro de Soto için vereceği yemeğe davet etmişti. Klerides de bu daveti kabul ederek yıllardan sonra ilk kez Türk tarafına geçti. İki lider birlimkte yemek yediler. Denktaş, yemekte karşılıklı fıkralar anlattıklarını söyledi, Klerides de Denktaş'ı Rum tarafından ağırlayacağını açıkladı.

Denktaş-Klerides görüşmesine gözlemci olarak katılan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, iyimser olduğunu söyledi. De Soto ADa'dan ayrılırken, iki liderin Kıbrıs sorununun çözümü için çaba harcamaya devam etme sözü vermesinin bu iyimserliğin başlıca nedeni olduğunu bildirdi. Denktaş'la Klerides arasında dört yıldır yapılan ilk doğrudan görüşmeden sonra KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs sorununun 38 yıldır sözümlenemediğini hatırlatarak, bir iki temasın problemleri gidermeye yetmeyeceğini söyledi. Denktaş aşırı iyimserlik içine girilmemesi uyarısında bulundu. Denektaş ve Klerides 16 Ocak'ta yeniden görüşmeyi kararlaştırdılar. Denktaş gazetecilerin, "2002 yılı Kıbrıs için çözüm yılı olabilir mi?" sorusu üzerine "olması için çalışacağız" dedi. Denktaş 12 Aralık'ta İstanbul'da 13 Aralık'ta da Ankara'da hukukçularla biraraya geleceğini ve Türk hükümeti yetkilileriyle de temaslar yapacağını açıkladı.

Öteyandan Amerika Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs Özel Koordinatörü Tom Weston, Amerika'nın Sesi Radyosu'na verdiği özel demeçte, Kıbrıs'la ilgili gelişmeleri, Denktaş'la Klerides'in dört yıl sonra biraraya gelerek yeni görüşme tarihi kararlaştırmalarını büyük bir adım olarak niteledi. Weston, Amerika'nın Kıbrıs sorununun çözümüne yardım amacıyla çabalarını iki kat arttırdığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG