Erişilebilirlik

George Harrison Kansere Yenildi - 2001-12-01


Amerika’da radyolar, televizyonlar son birkaç gündür İngiliz Beatles topluluğunun parçalarıyla çınlıyor, grubun dört üyesinden biri olan baş gitarist George Harrison’ın yasını tutuyor herkes. Topluluğunun en genç üyesi Liverpool doğumlu George Harrison Los Angeles’da 29 Kasım Perşembe günü öldü. Dört yıldır gırtlak kanseri olan 58 yaşındaki Harrison, ikinci kez sigarayı bıraktıktan sonra kansere yakalanmış, hastalık kısa zamanda beyne ve akciğere yayılmıştı. Beatle’ların en sessiz üyesi sayılan Harrison Los Angeles’da bir arkadaşının evinde öldüğü zaman yanında eşi Olivia ve oğlu Dhani vardı.

Harrison, 1960’larda dünya listelerinde rekorlar kıran Beatle topluluğunun birçok ünlü şarkısını yazmıştı. Bunlar arasında Here Comes The Sun ve Something de var. Ünlü şarkıcı Frank Sinatra, Something için "bugüne kadar yazılmış en güzel aşk şarkısı" demişti. Harrison şarkıyı sonra ayrıldığı ilk eşi için yazmıştı. Ancak Harrison'ın karısı bir süre sonra yine ünlü bir gitarist-şarkıcı olan Eric Clapton için kocasını terketti. 1970’de topluluğun dağılmasından sonra da müzik yaşamını sürdüren Harrison, 23 şarkıdan oluşan All Things Must Pass adlı bir albüm çıkarmış, albümün My Sweet Lord adlı şarkısı yılın en sevilen şarkısı olmuştu.

Harrison, the Fabulous Four/Fab Four/harika dörtlü diye bilinen Beatles grubunun ölen ikinci üyesi oldu. John Lennon, 1980 yılında New York'ta akli dengesi bozuk bir hayranı tarafından öldürülmüştü. Böylece geriye Beatles grubunun iki üyesi kaldı: Paul McCartney ve Ringo Starr. Paul McCartney kardeşi saydığı Harrison’ın ölümünü büyük üzüntüyle karşıladığını, söyledi. Ringo Starr da değerli bir dostunu kaybetmenin acısını yaşadığını belirtti. Beatles hayranları Harrison’ın ölümünü üzüntüyle karşıladı. New York’un ünlü Central Parkının, topluluğun ünlü şarkısının adının verildiği Strawberry Fields bölümünde, yüzlerce kişi toplandı. Los Angeles’da Harrison’ın öldüğü evin önüne çiçekler bırakıldı. Harrison’ın doğduğu Liverpool kentinde bayraklar yarıya indirildi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, ünlü müzisyenin kaybından büyük üzüntü duyduğunu ve hayranlarının acısını paylaştığını söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü Başkan Bush'un habere çok üzüldüğünü bildirdi.

XS
SM
MD
LG