Erişilebilirlik

Kuzey İttifakı Kunduz'a giriyor - 2001-11-22


Afganistan’da Kuzey İttifakı liderleri, bir grup Taleban askerinin silahlarını bırakıp teslim olmasından sonra, kendi kuvvetlerinin Kunduz kentine girmeye başladığını açıkladılar. Ancak iki haftadan beri kuşatma altında bulunan kentteki tüm Taleban kuvvetleri teslim olmadığı için Kuzey İttifakı henüz kentin tümünü ele geçiremedi. Kuzey İttifakı’nın dışişlerinden sorumlu yetkilisi Abdullah Abdullah kentin yüzde 75’inin kendi denetimleri altına girdiğini açıkladı. Abdullah kentteki yabancı militanların bir bölümünün hala direndiğini kaydetti. Abdullah’ın bu açıklamaları henüz diğer kaynaklarca doğrulanmadı.

Kunduz’un üç kilometre kadar doğusuna yaklaşan Özbek asıllı Kuzey İttifakı komutanlarından General Raşit Dostum’a bağlı birlikler, kente henüz girmedi. Birliklerin, kentin batısındaki Tajik asıllı Muhammed Davut’un komutasındaki askerlerin Kunduz’a daha önce girmesine imkan vermek amacıyla beklediği bildiriliyor.

Kunduz’da teslim olan Taleban askerlerinin sayısı birkaç bin olarak veriliyor. Kunduz’daki Taleban kuvvetlerinin tam sayısı ve Usame bin Ladin ile terörist örgütü El Kaide’nin destekçisi yabancılar hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Yabancılar arasında Arap, Pakistanlı ve Çeçen’lerin bulunduğu yolunda haberler yaygın. Bu yabancıların öldürülmekten korktukları için teslim olmadıkları yolunda alınıyor. Kuzey İttifakı liderlerinden ve eski Cumhurbaşkanı Burhanettin Rabbani Taleban saflarındaki yabancıları, korkmadan teslim olmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG