Erişilebilirlik

ABD'ye girişler konusunda yeni kurallar - 2001-11-15


Amerika, terörle mücadele programı çerçevesinde ülkeye giriş ve çıkışları daha sıkı kurallara bağladı. Dün yürürlüğe giren yeni kurallar, vize işlemlerinde, Türkiye hariç, 25 Arap ya da Müslüman ülkenin vatandaşlarına daha titiz davranılmasını öngörüyor. 16’yla 45 yaş arasındaki erkekleri hedef alan yeni uygulamanın getireceği ek işlemler, öğrenci, turist veya iş vizesi alma sürecini en az bir ay geciktirecek. Uygulama kapsamına giren ülkeler, Afganistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Cibuti, Endonezya, Eritre, Fas, Irak, İran, Katar, Küveyt, Libya, Lübnan, Malezya, Mısır, Pakistan, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün ve Yemen.

Yeni uygulamaya göre, bu ülkelerdeki vize başvuruları ilk önce Amerika’ya, Federal Soruşturma Bürosu’na gönderilecek ve ancak orada incelendikten sonra işleme sokulacak. Yeni uygulamaya Adalet Bakanlığı karar verdi ve Dışişleri Bakanlığı, karşı çıkmasına rağmen, kabul etmek zorunda kaldı. Ancak Dışişleri bakanlığı yetkililerinin, Adalet Bakanlığı’na; yeni önlemlerin birkaç ayla sınırlı kalmasını kabul ettirdikleri öğrenildi.

Bu arada, Adalet Bakanlığı, 2000 yılının Ocak ayından bu yana, El Kaide örgütünün faaliyet gösterdiği ülkelerden Amerika’ya gelen yaklaşık 5 bin yabancı öğrenciyle tek tek görüşme yapılacağını açıkladı. Bu karar da, çoğu Ortadoğu ülkelerinden, 18’le 33 yaşındaki erkekleri hedef alıyor. Bakanlık bunun gönüllü olacağını, kimsenin görüşmeye zorlanmayacağını savunurken, insanhakları örgütleri ve Arap-Amerikan dernekleri kararı sert bir dille eleştirdiler.

Suudi terörist Üsame Bin Ladin’in El Kaide örgütünün faaliyet gösterdiği ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğu ileri sürülmüştü. Öte yandan, Ankara’daki Amerikan konsolosluğu, vize işlemleri konusunda doğru olmayan söylentilerle ilgili bir açıklama yaptı. Konsolusluğun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, 11 Eylül’den önce verilmiş hiç bir vizenin iptal edilmediği, geçerli vizesi olan herkesin, Büyükelçiliğe tekrar danışmadan Amerika’ya gidebileceği belirtiliyor. Açıklamada, Amerikan Büyükelçiliği vize bölümünün vize işlemlerine kapalı olduğu yolundaki söylentilerin doğru olmadığı, ayrıca kurayla göçmen vizesi uygulamasının iptal edilmediği vurgulanıyor.

Öte yandan Türk Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hüseyin Diriöz, 11 Eylül saldırılarından sonra, Amerika’da izinsiz ikamet eden ya da çalışan 39 Türk vatandaşının tutuklandığını bildirdi. Türklerin, Newyork çevresinde, Passaic County ve Hudson County cezaevlerinde bulunduklarını belirten Diriöz, bu kişilerin Türk diplomatlar tarafından sık sık ziyaret edildiğini ve taleplerinin, şikayetlerinin dinlenerek, cezaevleri yönetimlerine aktarıldığını söyledi.

XS
SM
MD
LG