Erişilebilirlik

General Müşerref Amerika'yı Destekleme Kararını Savundu - 2001-10-09


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref askeri operasyonun kısa olacağını söyledi, Afganlılara dışardan bir hükümet dayatılmamasını istedi. Pervez Müşerref, İslamabad’da yaptığı basın toplantısında, askeri harekatın terörist kamplarına yönelik olacağını belirtti ve kendisine sivillerin zarar görmeyeceği yolunda güvence verildiğini bildirdi. Müşerref, Afganistan’a yönelik operasyonun üç ayağı olduğunu, askeri harekatı politik süreç ve siyasi rehabilitasyonun izlemesi gerektiğini söyledi ve devamla şöyle dedi: "Operasyonun ideal senaryosu, kısa ve kuvvetli bir eylemi dengeli bir siyasi çözüm ve rehabilitasyonun takip etmesi olmalıdır. Amerika’ya verdikleri destek sözünü tuttuklarını söyleyen Devlet Başkanı, operasyonda Pakistan topraklarının kullanılmadığını sadeve hava sahasından geçişe izin verildiğini vurguladı."

General Müşerref, operasyon başlamadan çok önce hükümetinin durumdan haberdar edildiğini ve bombardımanın muhtemelen birkaç gün daha süreceğini bildirdi. Taleban, 90lı yılların ortalarında, Afganistan’da istikrar sağlamak istiyen Pakistan istihbarat örgütleri tarafından kurulmuştu ve Pakistanlıların çoğu gibi Telaban da Peştular da oluşuyor. Pakistan’ın, kendi kurduğu bir rejimin imha edilmesine katılmayı kabul etmesi yetmiyormuş gibi, Tacik ve Özbek asıllı muhalefet gruplarının, Amerika’nın yardımıyla, Kabil’de yönetimi ele geçirmeleri ihtimalinden de hiç memnun değil. Pervez Müşerref, konuşmasında, askeri operasyonun Taleban’a askeri açıdan çok zarar vereceğini ve ülkede askeri ve siyasi boşluk yaratebileceğini söyledi ve Kuzey İttifakı’na durumu kendi lehine kullanmaya çalışmaması uyarısında bulundu: "Ülkenin yüzde doksanı Taleban kontrolünde bulunuyor ve Peştular da bu bölgeler de yaşıyor. Askeri operasyon bu bölgelerde bir boşluk yaracaktır. Çeşitli ülkelerden askeri yardım aldığını iddia eden Kuzey İttifakı, bu boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Bu gerçekleşirse Afganistan eski günlerine dönecek ülkeye tekrar anarşi hakim olacak, cinayet ve katliamlar birbirini izleyecektir.." Pervez Müşerref, Taleban liderlerini, Üsame Bin Ladin’i teslim etmeye ikna etmek için ellerinden geleni yaptıklarını ancak tüm çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Taleban’ın müttefik ülkelere karşı uzun süreli bir gerilla savaşı verecek güçte olmadığını ileri süren Pakistan Devlet Başkanı devamla şunları söyledi: "Hedefler iyi seçilir ve bombardıman başarılı olursa, tüm Afganlıların kabul edebileceği siyasi bir çözüm bulunabileceğine inanıyorum. Muhtemelen ortaya böyle bir senaryo çıkacak. Taleban’ın dağa çıkıp gerilla savaşı vermesi beklenmiyor ve yerde durum da zaten böyle değil..

Pakistan Devlet Başkanı General Müşerref, konuşmasında, birçok kez askeri harekatı siyasi sürecin izlemesi gerektiğini vurguladı ve Afganistan’da geniş tabanlı hükümet kurulmasına taraftar olduğunu söyledi. Terörü besleyen, yoksulluk, güçsüzlük, haksızlık ve adaletsizlikler giderilmedikçe terörizmin ortadan kaldırılamayacağını ifade eden General Müşerref, Afganistan’daki durumun Pakistan’da istikrarsızlık yaratmayacağına inandığını da sözlerine ekledi. Pervez Müşerref, operasyon başlamadan kısa bir süre önce, Taleban’a yakınlığıyla bilinen iki generali başka görevlere atadı. Korgeneral Muhammed Aziz Han, kolordu komutanlığından alınıp ordu içinde sembolik bir göreve atanırken, genelkurmay başkan yardımcılığına, bu göreve vekalet eden Korgeneral Muzaffer Usmani yerine, Korgeneral Muhammed Yusuf getirildi. Muhammed Aziz Han, Pervez Müşerref‘i iktidara getiren 1999‘daki askeri darbede önemli rol oynamıytı. Korgeneral Muzaffer ise aşırı dinci görüşleriyle tanınıyor.

Bu arada, Pakistan’ın İslamabad, Peşaver ve Keta kentleri bombardımanın protesto edildiği gösteri ve yürüyüşlere sahne oldu. İslamabad’daki gösteride cihat çağrısı yapıldı, Afganistan sınırı yakınlarındaki Peşaver’de güvenlik kuvvetleri göstericilere müdahale etti. Peşaver’de gerginlik sürüyor.

Ülkenin batısındaki Keta’da ise Afganistan’a yönelik harekatı protesto eden binlerce kişi, ev ve iş yerlerini ateşe verdi, araçları tahrip etti. Yakılan yerler arasında Birleşmiş Milletler’e ait bir bina da bulunuyor. Polisle göstericiler arasında çıkan çatışmada bir kişi öldü, 26 kişi yaralandı. Şiddet eylemlerinin, camilerde operasyona karşı vaazlar verilmesinin ardından başladığı öğrenildi. Kentte muhtemel gösterileri engellemek için okullar ve 3 gün süreyle kapatmışdı. Başkent İslamabad’da, cumhurbaşkanlığı konağından fazla uzak olmayan bin alanda toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup, tekbir getirerek Amerika ve Pervez Müşerref aleyhine sloganlar attı. Gani Raşit adlı bir dinadamı, göstericilerden, Amerika ve Amerikalılara karşı savaşa hazırlanmalarını istedi ve şöyle dedi: " Şimdi Amerikalılara karşı cihat açıyoruz. Pakistan’daki tüm Amerikalılardan ülkeden ayrılmalarını isteyeceğiz. Amerika’nın müttefiki ülkelerin vatandaşlarından da ülkemizi terketmeleri istenecektir. Kalırlarsa, bu insanları savaş halinde olduğumuz düşmanlar oarak niteliyeceğiz." Gösteriye katılan kişilerden Muhammed Osman ise, bombardımanda çok sayıda sivilin ölmesi durumunda, sadece Pakistan değil diğer Müslüman ülkelerin de çok kanlı olaylara sahne olacağına inanıyor. Osman şöyle diyor: "Bunların şimdi bağırıp çağırdıklarına bakmayın. Birşey yapacak değiller. Fakat Amerikan düşmanlığı giderek artıyor ve Afganistan’da bir felâket olursa o zaman Allah bize yardım etsin" Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan gösteri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref, durumun kontrol altında olduğunu ve Amerikan operasyonuna karşı çıkanların azınlıkta kaldığını söyledi ve "Nüfusun büyük bir çoğunluğu kararımızı destekliyor. Bazı aşırı uçların durumdan yararlanmaya çalıştığını görüyoruz. Bu kişilerin yapacağı şeylere karşı hazırız." dedi. General Müşerref, ülkeye hitaben yaptığı televizyon konuşmasında, Amerika’nın askeri eylemini desteklediğini bildirmiş ve Taleban’a, Üsale Bin Ladin’i teslim etmesi için gerektiğinden fazla zaman tanındığına dikkati çekmişti.

XS
SM
MD
LG