Erişilebilirlik

Şirin Hunter: Teröristler İslam'ı Temsil Etmiyor - 2001-09-25


Washington’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezinde Orta Doğu, Orta Asya ve İslam uzmanı olarak görev yapan Şirin Hunter Amerika’nın teröre karşı açtığı savaşın, İslam ya da müslümanları değil aşırı akımları hedef aldığını belirtiyor.

İslam Dünyasının büyük çoğunluğunun çıkarlarının Amerika ile çakıştığını vurgulayan Hunter, şöyle diyor:

"Amerika nasıl olur da İslam’a savaş açabilir? İslam bir ülke değildir. Bir din, bir inanç, bir uygarlıktır. Yaklaşık 1, 5 milyar insan bu dine mensuptur, bu dine inanmaktadır. Bu 1, 5 milyar kişilik topluluk arasında New York ve Washington’da gördüğümüz türde operasyonları destekleyenlerin sayısı 1 milyonu geçmez. Amerika’nın kendi içinde geniş bir müslüman nüfus vardır. Avrupa’da 20 milyonu aşkın müslüman yaşamaktadır."

Şirin Hunter, teröristlerin eylemlerinin, İslam dünyasına Batı’da vurmayı amaçladıkları hedeflerden daha çok zarar verdiği görüşünde. Hunter, bu eylemlerin İslam ülkelerinde sosyal ilerlemeyi durdurduğu ve ekonomik durgunluğa yolaçtığını savunuyor:

"Terörizm olumlu sonuçlar getirmeyi başaramamıştır. Eğer terör sonuç almada etkili olsaydı, Orta Doğu ya da başka bir yerde tüm sorunlar çözülmüş olurdu. "

Orta Doğu uzmanı Şirin Hunter, terör eylemleri ve İslam’ın keyfi yorumunun müslümanlar arasında görüşayrılıkları ve bölünmeye yolaçtığını söylüyor. Hunter, iç kavganın, dıştan çok İslam dünyasının içinde karışıklık yarattığını öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG