Erişilebilirlik

Amerikan basınında saldırı - 2001-09-25


Terörist saldırısının etkileri Amerika’da hemen hemen her alanda hissediliyor; fakat en çok çok dikkati çeken ekonomik etkileri. Amerikan ekonomisi 11 Eylül’den önce de durgunluk belirtileri gösteriyordu; hava ulaşım endüstrisinin uğradığı büyük zarardan ve turizmdeki ciddi düşüşten sonra, ekonominin tam bir gerilemeye girebileceği kaygıları güçlendi.

San Francisco Chronicle gazetesi, Amerikan ekonomisinin ağır bir darbeden sonra sendelediğini yazıyor ve şöyle devam ediyor:

"Hisse senedi ve bono borsaları yeniden açıldı ve korkmuş durumdaki yatırımcılar fiyatların neredeyse rekor düzeyde düşmesine sebep oldular. Havayolu ve turizm endüstrileri, boş yere, müşteri bekliyorlar. Bu iki endüstrinin olumsuz etkisi ise dalga dalga diğer sektörlere de yayılıyor. Bush Yönetimi ve Kongre, New York’a yardım ve terörizm ile savaş için ilk taksit olarak 40 milyar Dolarlık bir paket hazırladı. Para politikasının baş mimarı olan Amerikan Merkez Bankası başkanı Alan Greenspan ise ekonomik durgunluğu önleme ve ekonomiye yeniden hız kazandırma konusunda yeni planlar yapmaya başlamadan önce biraz beklemek gerektiğini söylüyor. Siyasetçilerin, bu tavsiyeye mutlaka kulak vermesi gerekir."

Aynı konuda yazan Milwaukee Journal Sentinel gazetesi ise hükumetin yeni bir vergi indirimi paketi hazırlamasının gerekli olabileceği görüşünde:

"Ekonomik hasarın ciddi olduğuna ilişkin kanıtlar devam ederse hükumetin yapması gereken şey, vergi indirimi ile harcamalarda çok az da olsa artış öngören yeni bir paket hazırlayarak, faiz hadlerindeki düşüşün devamını sağlamaktır."

Bu arada sınır kapılarındaki güvenlik önlemleri de gazetelerin dikkatle üzerinde durdukları konular arasında. Teksas’ta yayınlanan San Antonio Express, Amerikan sınır görevlilerinin yetkilerini kötüye kullandıklarını öne sürüyor. Laredo Morning Times gazetesine dayanarak verdiği haberde San Antonio Express, gereksiz yere hassas davranan bazı sınır görevlilerinin sınırdan her zaman geçmesine izin verilen kişileri geri çevirdiklekrini ve hatta ellerindeki sınır-geçiş izni kartlarına da el koyduklarını yazıyor.

Georgia eyaletinde yayınlanan Augusta Chronicle ise Amerika’nın göçmenlik yasalarının çok gevşek olduğununu öne sürüyor; Amerika’nın daha katı yasalara ihtiyacı olduğunu savunuyor:

"Arap asıllı Amerikalılar, Lübnan’dan, Mısır’a bir çok ülkeden gelmektedirler. Bu ülkenin yurttaşı olarak Amerika’ya sadaket yemini edenler, elbette diğer bütün Amerikalılar ile aynı korumaya sahiptirler. Fakat Amerika’ya çalışmak veya eğitim amacıyla vizeyle gelenlerin durumu tamamen başkadır. Bu yeni savaşta, Orta Doğu’dan gelen turistleri artık görmezden gelemeyiz. Bu kişileri tek tek incelemek ve aşırı eğilimli gruplara mensup olup olmadıklarını, kuşkulu faaliyetlere katılıp katılmadıklarını belirlemek zorundayız. Bu, Arap asıllı komşularımıza karşı düşmanlığı körükleyen tahrikçi bir tutum değildir. Eğer özgürlüklerimizi korumak istiyorsak, göçmenlik yasalarını katılaştıracak adımlar atmak zorundayız."

Dallas Morning News gazetesi ise istihbarat görevlilerinin bu ciddi ve uzun zamandır planlandığı anlaşılan saldırıyı nasıl olup da haber alamadığı üzerinde duruyor. Gazetenin görüşleri şöyle:

"Yılda 30 milyar doların terörizmle mücadeleye harcandığını ve bu işle görevli tam 13 daire bulunduğunu dikkate alarak Amerikalı vergi mükellefinin hükumete bu korkunç saldırıyı neden önceden öğrenerek, önlemediğini sorması gerekir. Bu dairelerin kendi aralarında yetki mücadelesi içinde oldukları, anlaşamadıkları ve terörizm gibi bir konuda bürokratik sebeplerle çatıştıkları gibi söylentiler ise ortada ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor."

Los Angeles Times, teröristlerin biyolojik silah kullanması anlamına gelen bio-terörizm ihtimali üzerinde duruyor ve şunları yazıyor:

"Federal yetkililer 11 Eylül saldısı gibi bir saldırıya hazır oylmadıklarını itiraf ederken, aylardan beri bio-terörizm’e karşı savunma hazırlığı içinde olduklarını söylüyorlar. Bioyoloik savaşa karşı—aşıların geliştirmesi, neyin ciddi neyin gerçek saldırı olduğunu belirleme, ve biyolojik savaş için silah geliştirme çabalarını uluslararası düzeyde izleme gibi—önlemler alınabilmesi için Kongre’nin hükumete yardımcı olması gerekir. Örneğin çiçek hastalığı mikrobuyla yapılacak bikr biyolojik terör saldırısı bile Amerika için sonuçları kestirilemeyecek bir facia olur. Bu ihtimalin reddedilmesi için ise ortada hiç bir sebep yok!"

XS
SM
MD
LG