Erişilebilirlik

Kanıt arama işine 4 bin görevli katılıyor - 2001-09-16


FBI uzmanları, son saldırılarda can kaybı ve tahribatın çok daha fazla olmasına rağmen, New York ve Pentagon saldırılarının, 1995’teki Oklahoma City eylemi ile aynı nitelikte olduğunu söylüyorlar. Uzmanlar, Oklahoma City’de federal binanın önünde patlatılan bombalı kamyonla ilgili soruşturmanın FBI’ya deneyim kazandırdığını belirtiyorlar.

FBI’ın Oklahoma City soruşturmasını yürütmüş olan uzmanlar, güvenlik birimlerinin saldırıdan hazırlık aşamasında iken haberdar olan kişileri bulmaya öncelik vereceğini söylüyorlar. Bu kişiler doğrudan sorumlu olmasalar bile, suç ortağı olarak yargılanmaktan kurtulmak için saldırıyı planlayan ve uygulayanları ele veriyorlar.

Saldırıyı yapanların Arap ve müslüman olması sebebiyle, Amerika’daki Arap ve müslüman topluluklarının eşsiz değerde ipucu sağlayabileceğini söyleyen FBI uzmanları, ayrıca saldırıda kullanılan uçakların kaçırıldığı havaalanlarındaki güvenlik kameraları ile yapılan kayıtların da önemli bilgiler içerebileceğini belirtiyorlar. Bu kayıtların incelenmeye başlandığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, Oklahoma City saldırısında, olay yerinin de önemli bir diğer ipucu kaynağı olduğunu söylüyorlar. Yetkililer, uçakların enkazından bulunabilen herşeyin FBI’ın Washington’daki merkezinde tek tek inceleneceğini bildiriyorlar. FBI laboratuvarlarının böylesine büyük bir analiz işleminde yetersiz kalabileceğini düşünen yetkililer diğer büyük polis örgütlerinden ve özel laboratuvarlardan da yardım istemeye hazırlanıyorlar.

XS
SM
MD
LG