Erişilebilirlik

NATO'dan ve diğer ülkelerden ABD'ye destek - 2001-09-16


Büyük can kaybı ve tahribata yolaçan terrorist saldırılardan sonar dünyanın uygar ülkeleri Amerika’nın çevresinde birlik oluşturuyor.

Kuzey Atlantik İttifakı NATO, tarihinde ilk kez Atlantik Anlaşmasının Beşinci Maddesini harekete geçirmeyi kararlaştırdı. Bu kararla, Amerika’yı hedef alan bu korkunç terrorist saldırılar, NATO ülkelerinin tamamına yapılmış sayılıyor. Oy birliğiyle kabul edilen NATO kararında, “Amerika’nın NATO müttefikleri bu barbarca hareketlerin sonucu olarak gerekebilecek her türlü yardımı yapmaya hazırdır,” deniyor. Buna gore, Amerika, New York ve Washington’daki saldırıların sorumlularına karşı askeri harekata girişmek için NATO müttefiklerinden destek sağlayabilecek. Bu desteği onaylayan NATO üyesi 18 ülkeye, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya ve Türkiye ile üç yeni ittifak üyesi Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya da dahil.

Avrupa ve dünyanın geri kalan yerlerinde birçok kişinin görüşünü dile getiren Avrupa Birliği Komisyonunun Dışişlerinden Sorumlu Üyesi Javier Solana, “Amerika ne yapmaya karar verirse, teröristlere karşı savaşta işbirliğine hazırız,” dedi. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de uluslararası terörizmin bu benzeri görülmemiş saldırısının eşgüdümlü karşılık vermeyi gerektirdiğini söyledi. Putin, “Bu, insanlığa açıkça meydana okumaktır,” diye konuştu. Romanya Cumhurbaşkanı İon İliescu da “Uluslararası topluluk bu gibi durumlarda dayanışma içinde hareket etmelidir. Bu nedenle biz de terörizme karşı alınacak önlemlerde tam olarak işbirliği yapmak istiyoruz,” dedi.

Orta Doğu’da ise Ürdün Kralı Abdullah, saldırıları, “Bütün değerlere ters düşen teörist eylemler” diye tanımladı. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, saldırıların, “aklın almayacağı kadar korkunç” olduğunu söylerken İsrail Başbakanı Ariel Sharon, “Terörizme karşı savaş hür dünyanın karanlık güçlere karşı mücadelesidir,” dedi.

Papa İkinci John Paul’ün söylediği gibi, “Son söz kötülük ve ölüm saçanlara ait olmayacaktır.” Başkan George W. Bush şöyle dedi: “Kimse şundan şüphe etmesin: Amerika’ya açılan bu savaşı kazanma konusundaki kararlılığım güçlüdür ve sarsılmayacaktır.” Bush, Amerikan hükümetinin atacağı adımların destek göreceği konusunda kuşkusu olmadığını bildirdi. Başkan, “Bize karşı açılan bu savaşta dünyayı zafere götüreceğiz,” dedi.

XS
SM
MD
LG