Erişilebilirlik

Dünya Teröre Çare İstiyor - 2001-09-13


Saldırılardan hemen sonra Amerika’yla arası iyi olmayan ülkelerde bile, bütün gazeteler terörü kınadı, saldırıların boyutu ve yolaçtığı can kaybı ve yıkımdan dehşete düştüğünü belirtti, Amerika’nın acısını paylaştı. Ortadoğu’da terörle mücadele için kapsamlı bir strateji geliştirilmesi çağrıları yapıldı. İsrail'in Jerusalem Post gazetesi Irak, İran ve Afganistan gibi ülkelerde rejimler değişmediği sürece terörle mücadele savaşının kazanılamayacağını yazdı. Dünyanın en çok satan gazetelerinden olan Japonya’nın Asahi Simbun'un yorumu şöyle: "Terörün hedefinin dünyada karışıklık ve dehşet yaratmak olduğuna hiç şüphe yok. Eğer soğukkanlılığımızı kaybedersek terörist gruplar bundan da yararlanabilir. Amerika’nın böylesine ayrıntılı ve iyi düzenlenmiş bir komployu çok önceden ortaya çıkaramamış olması hayret verici. Başkan Bush, askeri misillemeden sözetti. Böyle bir hareketin yeni saldırılara ve karşı saldırılara yolaçmaktan başka bir işe yaramayacağından korkarız."

Çin’in resmi gazetesi ise şu yorumda bulunuyor: "Masum sivillere karşı girişilen iğrenç ve insanlıkdışı saldırılar hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Bütün dünya terörist suçları kınamalı ve sorumlularını adalet önüne çıkarmalıdır. Bütün barışsever ülkeler gibi Çin de terörizmin her türlüsüne şiddetle karşıdır."

Hong Kong’da yayınlanan South China Morning Post gazetesi de şu görüşlere yer veriyor: "Eğer Amerika global rolünü sürdürmek istiyorsa, sadece terörist saldırıların sorumlularını cezalandırmak istemekle kalmamalı, aynı zamanda bu olaylara neden olan öfkenin kaynağını anlamaya çalışmalıdır. Washington’un ayrıca Amerika önderliğindeki global düzenin dışında kalanlara ulaşmak için yeni bir diplomasi izlemesi de şarttır."

Malaysia'nın başkentinde yayınlanan Kuala Lumpur Berita Harian da görüşlerini şöyle özetliyor: "Bu terör saldırısı rastgele yapılmış bir eylem değil, aylar süren bir planlamanın sonucu. Hangi nedenle yapılmış olursa olsun, böylesine insanlıkdışı bir saldırının kınanması gerekir. Bazı ülkelerin Amerika’ya kızması için birçok neden var. Başka ülkelerin içişlerine karışması bunlardan biri. Yine de bu saldırı, sadece masum sivillerin ölmesine ve yaralanmasına yolaçtığı için değil, dünya ekonomisini tehlikeye düşürdüğü için de kınanmalı."

Singapur’da yayınlanan Straits Times gazetesi de şöyle diyor: "Bu canice saldırıları yapan teröristler büyük bir hataya düştüler. Bu saldırılardan korkmayan Amerika, teröristlere gereken cevabı verecek, suçluları yakalayıp yargılayacak ve bunu da bütün dünyanın desteğiyle yapacaktır."

Bangladeş’de yayınlanan İnkilap gazetesi şunları yazıyor: "Saldırıyı kınıyor ve kurbanların ailelerine başsağlığı diliyoruz. Terör, terörden başka birşey getirmez. Bunu herkes anlamak zorundadır."

Nijerya’nın başkenti Lagos’da yayınlanan Guardian şu yorumda bulunuyor: "Salı günkü saldırı bütün dünya tarafından kınanmalıdır. Birleşmiş Milletler’i hiçe sayarak eylem yapan teröristler, insanlığa karşı büyük bir tehlikedir."

XS
SM
MD
LG