Erişilebilirlik

Başkan Bush terörizmle mücadelede yeni bir dönem başlatıyor - 2001-09-11


Terörist saldırısı sırasında Florida’da bulunan Başkan Bush gezisini derhal kesti. Başkan, Washington’a gelmek yerine güneydeki eyaletlerden Louisiana’daki bir hava kuvvetleri üssüne ardından da Omaha'daki Başkanlık Sığınağı'na gitti. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin ülkenin hava sahasının güvenli olduğuna ilişkin açıklaması üzerine Washington'a dönen Başkan Bush, Beyaz Saray'daki çalışma odasından bir radyo-televizyon konuşması yaparak, Amerikan halkına sorumluların bulunacağına dair teminat verdi.

Başkan’ın ziyareti yarıda keserek Washington’a gelmesi bekleniyordu. Fakat terörist saldırının Washington’a kadar uzanması ve Pentagon binasının da hedef alınması üzerine dönme planlarında değişikilik yapıldı.

Başkan Bush bu sabah saldırılardan hemen sonra Florida’da kısa bir konuşma yapmış ve “özgürlüğün” hedef olarak seçildiğini fakat korunacağını söylemişti. Bush Amerikalıları korumak için her türlü güvenlik önleminin alınacağını da kaydetti. Başkan Bush askeri üsten yaptığı radyo-televizyon konuşmasında ise, kurtarma işlerinde çalışanlara teşekkür etti; kurbanlar için dua ettiğini, yakınlarına da başsağlığı dilediğini söyledi. Bush, bu saldırıların sorumlularının da adalete teslim edileceğinden kimsenin kuşkusu olmamasını istedi.

Başkan Bush'un eşi Laura Bush'la Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve eşinin de "güvenli bir yere nakledildikleri" bildirildi. Başkent Washington'daki bütün devlet daireleri kapatılırken Kongre liderleri çevresinde de özel güvenlik önlemleri alındı.

Başkan Bush, Omaha'da bulunduğu sırada ulusal güvenlik danışmanları ile tele-konferans yaptı ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Başkan Bush'a elde edilen istihbaratlar hakkında bilgi verildiği de açıklandı.

Başkan Bush radyo-televizyon konuşmasında şöyle dedi:

"Kimsenin kuşkusu olmasın: Amerika, bu korkakça eylemlerin sorumlularını ve onlara sığınak sağlayanları bulundukları yerde ele geçirecek ve cezalarını verecektir."

Başkan'ın konuşmasını değerlendiren uzmanlar arasında bulunan ABD'nin BM eski büyükelçisi Richard Holbrook ve Kuveyt'in kurtarılması için kurulan ulusalarası kuvvetin komutanı emekli General Norman Schwarzkopf, Başkan'ın sadece sorumlulara değil, fakat onlara barınak sağlayanların da cezalandırılacağını belirtmekle, Amerikan'nın terörizmle mücadele politikasında yeni bir dönem başlatılacağının işaretini verdiğini söylediler.

XS
SM
MD
LG