Erişilebilirlik

Terör uzmanları sorumluların kimler olabileceğini tartışıyor - 2001-09-11


Uzmanlar, saldırıları yapısal olarak, 1993’de yine Dünya Ticaret Merkezine, 1998’de de Afrika’da iki Amerikan büyükelçiliğine yönelik saldırılara benzetiyor. 1993’deki Dünya Ticaret Merkezine yönelik bombalı saldırıda 6 kişi ölmüş ve bin kişi de yaralanmıştı. Afrika’daki elçilik binalarına karşı düzenlenen saldırılarda isie 200’ü aşkın kişi ölmüştü.

Terör uzmanı Daniel Pipes, New York ve Washington’daki saldırıları kimin düzenlediği konusunda yargıya varmak için acele edilmemesi gerektiğini söylüyor. Özellikle islamcı terör konusunda uzman olan Pipes, saldırılardan hemen müslüman teröristleri sorumlu tutmanın yanlış olacağı uyarısında bulundu.

“Orta Doğu Forumu” adlı bir derginin yayın yönetmenliğini yapan Pipes, birçok gözlemcinin başta 1995’de Oklahoma City’deki bombalı saldırıyla ilgili olarak islamcı örgütleri suçladığını oysa sonradan bunun Amerikalı teröristler tarafından yapıldığının anlaşıldığını hatırlattı.

Bu arada Afrika’daki saldırılardan sorumlu tutulan Suudi terörist Usame Bin Ladin’in geçenlerde Amerikan hedeflerine yönelik eşi görülmemiş saldırılar düzenleme tehdidinde bulunduğu bildiriliyor.

Londra’da yayınlanan El Kuds El Arabi gazetesinin editörü Abdülvari Atvan, Bin Ladin’in üç hafta önce yaptığı açıklamada kendisi ve yandaşlarının Amerikan hedeflerine benzersiz eylemler düzenleyeceğini belirttiğini ve son saldırıların arkasında muhtemelen Bin Ladin’in örgütünün olduğunu ileri sürdü.

Atvan, Amerika’ya yönelik büyük saldırılar olacağı yolunda haberler aldığını ancak daha önce de benzer saldırı ihbarları aldığı için bunları ciddiye almadığını bildirdi.

Afganistan’daki Taleban yönetiminin sözcüsü ise Usame bin Ladin’in Amerika’daki saldırılardan sorumlu olamayacağını söyledi. Sözcü Abdülhak Mutmaen, Amerika’daki saldırıların çok büyük olduğunu, bunu ne Taleban ne de Usame bin Ladin’in yapamayacağını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG