Erişilebilirlik

Televizyon Çocuklar için Ne Kadar Zararlı? - 2001-09-06


Amerika’da okullar açılmasıyla birlikte “Amerikalı çocuklar çok fazla mı televizyon izliyor?” tartışması yeniden başladı. Eğitimciler ve çocuk psikologları “çocuklar için televizyonun ne kadarı fazla” tartışmasına yaz tatili öncesi kaldıkları yerden devam ediyor. Yale Üniversitesi psikologlarından Dorothy Singer, günde birkaç saat televizyon izlemenin çocuklar için çok fazla olduğunu söylüyor. Üniversitenin Televizyon Araştırma ve Danışma Merkezi Başkanı olan Singer, “çocuklar yaz aylarını ve okul ve ödevden geri kalan zamanlarını dışarda oynamak, spor ve elişi yapmak, müze gezmek, okumak veya sadece dinlenmekle geçirmeli, ”diyor.

Yale Üniversitesi Televizyon Araştırma ve Danışma Merkezi’nin bu konudaki son araştırmasında ilginç rakamlar var. Örneğin Amerika’da her evde ortalama bir televizyon cihazı var ve bu cihaz günde yedi saat açık kalıyor. Okul çağındaki bir çocuk haftada ortalama 27 saat televizyon izliyor. Bir yıl boyunca çocuklar, uyku dışında okulda veya okul dışında geçirdikleri süreden daha uzun zaman televizyon izliyorlar. Çocuklar için hazırlanan televizyon programlarında saatte 20 şiddet olayı yeralıyor. Çocuklar televizyon izledikleri süreler içinde daha çok yetişkinler için hazırlanmış programlara bakıyor. Altı yaşındaki çocukların televizyon izleme süresinin yüzde 40’ı, 12 yaşındakilerinse yüzde 80’i yetişkin programlarını izlemekle geçiyor. Amerikalı bir çocuk 12 yaşına kadar, televizyonda sekizbini cinayet olmak üzere ortalama yüzbin şiddet içerikli görüntü izlemiş oluyor.

Bu rakamları Amerika Pediatri Akademisi’nin önerileriyle karşılaştırınca büyük bir tezat ortaya çıkıyor. Akademiye göre, çocukların günde bir, en fazla iki saatten uzun süreler televizyon izlemesi son derece zararlı. Özellikle de dört önemli zararlı etkisi var bunun. Birincisi çocuklar başkalarının çektikleri acı veya sıkıntılara duyarsızlaşıyor. İkincisi çevrelerine ve çeşitli olaylara karşı bir korku geliştiriyor. Üçüncüsü çok televizyon izleyen çocuklarda başkalarına karşı saldırgan veya zarar verici davranışlar geliştirme eğilimi daha çok görülüyor. Son olarak da sürekli televizyonun karşısında oturan çocuklarda aşırı kilo sorunu artıyor. Amerika’da çocuklar arasında şişmanlığın artması büyük ölçüde televizyona bağlanıyor.

Uzmanların televizyonun zararlı etkilerini önlemek için bazı önerileri var. Bunların başında eve televizyon almamak veya mevcut televizyonu atmak geliyor. Bunlardan bazılarını sayalım: Çocukların televizyon izleme saatlerini sınırlamak, onlar için izleyebilecekleri programları seçmek, televizyon iizlemeyi bir aile olayı haline getirmek, onlarla birlikte konuşup tartışarak izlemek, haftada bir günü “televizylona hayır” günü yapmak ve çocukların dikkatini çekecek başka etkinlikler, uğraşlar bulmak, onları daha çok okumaya teşvik etmek. Kuşkusuz tümüyle televizyonsuz bir yaşam düşünmek günümüzde oldukça zor. Ama uzmanlar bunu yapmanın mümkün olduğuna inanıyor. Bazı uzmanlar da televizyonun sadece zararlı değil, yararlı etkileri de olduğunu hatırlatıyor. İyi programlar izlendiği zaman televizyonun eğitici-öğretici olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG