Erişilebilirlik

Dünyada nüfus artışı artık korkutmuyor - 2001-08-28


Bir zamanlar büyük korku yaratan, dünya nüfusunun durmadan artması ihtimali artık eskisi kadar dehşet yaratmıyor. Son demografik araştırmalara göre, eski tahminlerin aksine nüfus artış hızının yavaşlaması bekleniyor. Dünya Nüfusu şu anda 6 milyarı biraz aşıyor. Son yapılan bir araştırma, bu nüfusun önümüzdeki 70 yılda 9 milyara çıkabileceğini gösterdi.

Avusturya’nın Laxenberg kentindeki, Uluslararası Uygulamalı Sistem Analiz Enstitüsü öncülüğünde yapılan bir araştırma, önümüzdeki yüzyılda dünya nüfus artış hızının durabileceğini de gösterdi. Araştırmaya göre, böyle bir ihtimalin gerçekleşme oranı yüzde 85. Avrupa’da yapılan araştırmanın sonuçları, Nature dergisinde yayınlandı. Araştırma dünya nüfusunun 70 yılda ulaşacağı 9 milyar düzeyinden, 2100 yılında 8 milyar 400 milyona gerileme ihtimalinin bulunduğunu gösterdi. Araştırmacılar bu gelişmeyi, doğurganlığın tüm dünyada düşmüş olmasına bağlıyor.

Araştırmayı yürüten bilim adamları bu nüfus tahminlerini, geliştirdikleri bir bilgisayar programıyla elde edildiğini belirttiler. Programa işlenen verilen, dünyanın pekçok ülkesindeki doğum ve ölüm oranlarıyla bir bölgeden diğerine göç eden nüfus hakkında toplanan en son bilgiler oldu. Araştırma, içinde bulunduğumuz yüzyılda en büyük nüfus artışlarının kalkınma yolundaki ülkelerde olacağını da gösteriyor. Örneğin araştırmaya göre, Afrika’nın bazı ülkelerinde nüfus önümüzdeki yirmi yılda, iki katına çıkacak. Araştırmacılar, çaresi bulunmayan AIDS hastalığının kıtanın bazı bölgelerinde ölüm oranlarını çok artırmış olmasına rağmen, bu kıtada çok yüksek nüfus artışı bekliyor.

Çin ve Güney Asya’da geçen yıl nüfus büyüklüğü aşağı yukarı birbirine eşitti. Fakat araştırmaya göre, Çin’in nüfusu önümüzdeki 50 yıl içinde Güney Asya’daki nüfustan 700 milyon daha az olacak. Bu durum Çin’de aile planlamasının çok sıkı şekilde uygulanmasına bağlanıyor. Doğu Avrupa ülkelerinin tümüyle eski Sovyetler Birliği’nin Avrupa kıtasında kalan bölgelerinde nüfusun giderek azaldığı görülüyor. Araştırmaya göre, bu bölgelerdeki nufus azalması önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Araştırma ayrıca, 60 yaşın üzerindeki insanların sayısının artmaya ve nufus içindeki oranlarının yükselmeye devam edeceğini de gösterdi. Şu anda 60 yaşın üzerindeki insanların sayısı dünya nüfusunun yüzde 10’una eşit. Önümüzdeki yüzyıl içinde ise bu grup dünya nüfusunun yüzde 34’ünü oluşturacak. Uzmanlar bunu sorun olarak görüyor ve kalkınma yolundaki ülkelerde, yaşlı nüfusun bakımında güçlükler yaşanabileceğini söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG