Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi İsrail-Filistin çatışmasını görüşüyor - 2001-08-20


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son 11 ayda 700'ü aşkın insanın hayatına malolan İsrail-Filistin anlaşmazlığını görüşüyor. Filistin yönetimi, Güvenlik Konseyi’nden, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze’ye uluslararası gözlemciler gönderilmesini istiyor. İsrail ise bu öneriyi reddediyor. Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu konusundaki açık görüşmelerinde 40'dan fazla konuşma yapılması bekleniyor.

Bu arada, Filistinliler dün, Gazze Bölgesinde öldürülen Filistinli eylemciyle iki oğlunun intikamının alınacağını bildirdiler. Filistinliler, eylemciyle çocuklarının Refah kasabasındaki evlerine isabet eden İsrail füzesi yüzünden öldüğünü söylüyorlar. İsrail ordusu ise ölen kişinin evinde bomba yaparken parçalandığını öne sürüyor. Askeri açıklamada, patlamanın meydana geldiği evde füze saldırısına dair bir iz bulunmadığı belirtiliyor. Ölen Samir Ebu Zeid, Filistin Halk Direniş Hareketinin Gaze bölgesi temsilcisiydi. Dünkü şiddet olaylarında üç Filistinli daha öldü. Filistin kaynakları bütün bu ölümlerden İsraillilerin sorumlu olduğunu belirtiyor.

Doğu Kudüs'te ise Filistinliler tarafından yapılmakta olan dört katlı iki apartman, İsrail buldozerleri tarafından yıkıldı. İsrail yetkilileri apartmanların izinsiz yapıldığını, Filistinliler ise İsrail'in Filistinlilere Doğu Kudüs'te hiçbir zaman inşaat belgesi vermediğini söylediler. İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967 savaşında ilhak etmişti.

XS
SM
MD
LG