Erişilebilirlik

Deprem kurbanları anıldı - 2001-08-17


17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden 17 binden fazla kişi bütün Türkiye’de törenlerle anıldı. Felaketin ikinci yıldönümünde, deprem bölgesinde gece saat 3:02'de 45 saniyelik saygı duruşu yapıldı. Richter ölçeğine göre 7.4 şiddetindeki deprem Kocaeli, Sakarya, Yalova ve İstanbul'da büyük hasara ve can kaybına yolaçmıştı. Hükümet depremzedeler için en az 12 bin yeni konut yapıldığını ve yakında teslim edileceğini açıkladı. Bu arada Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Profesör Ahmet Mete Işıkara, İstanbul’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 68’inin deprem sırasında ne yapacağını bilmediğini söyledi.

Ankara muhabirimiz Nilay Karaelmas'ın anma törenleriyle ilgili haberi:

17 Ağustos 1999’da saatler 03:02'yi gösterdiğinde, Marmara Bölgesi 7.4 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştı. Bu tarih Türkiye için adeta yeni bir milat oldu. Binlerce kişi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı. Resmi rakamlara göre 16,986 kişinin hayatını kaybettiği, 23,781 kişinin de yaralandığı deprem bölgesi iki yıl sonra hala toparlanmaya çalışıyor. Ancak, iki yılın sonunda depremzedelerin büyük bölümünün en büyük sıkıntısı barınma. Sorun, kalıcı konutların tamamlanamaması yüzünden hala çözülemedi. Yavaş işleyen bürrokrasi ve bazı bölgelerde hasar gören binaların durumlarının hala tespit edilememesi kalıcı konut yapımını yavaşlatan nedenlerin başında geliyor. İçişleri Bakanlığı Afet Bölge Koordinatörlüğü verilerine göre, 17 Ağustos depreminde, 285,211 konut, 42,902 işyeri hasara uğradı. 29 çadırkentte ise depremzedelere hizmet vermeye devam ediliyor.

Depremin ikinci yıldönümü dolayısıyla dün ve bügün deprem bölgesindeki çeşitli illerde etkinlikler ve anma törenleri düzenlendi. Depremin merkez üssü olarak nitelenen Gölcük’te, halk televizyonların canlı yayınlarına ve panellere katılarak acılarını dile getirdi. Yalova’da düzenlenen anma törenine Sosyal Güvenlik Bakanı ve ANAP Yalova milletvekili Yaşar Okuyan da katıldı. Depremde ölenlerin anısına yaptırılan anıtmezar büyük kitleler tarafından ziyaret edildi.

Yıkımın en fazla olduğu il Adapazarı’ydı. Kentte 71 bin bina hasar gördü, 3,891 kişi hayatını kaybetti; 5,180 kişi de yaralandı. Adapazarlılar, bugün düzenlenen anma törenlerinde yaşanabilir bir kent isteklerini defalarca dile getirdiler. İzmit’te ise anma töreninin yanısıra bir açık oturumda, deprem sonrası tartışıldı. İstanbul’da Belediye tarafından bir AFET Yönetim merkezi ve AFET Fuarı açıldı.

Başbakan Bülent Ecevit, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, depremzedelere verdikleri tüm sözleri, ağır ekonomik koşullara rağmen tuttuklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de 17 Ağustos depreminin ikinci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlarak “metanet“ diledi.

XS
SM
MD
LG