Erişilebilirlik

Türkiye'nin 39'uncu siyasi partisi: Adalet ve Kalkınma Partisi - 2001-08-14


Kapatılan Fazilet Partisi'nin kendilerini "yenilikçi" diye tanıtan bir grup eski üyesi, bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdu. İstanbul Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan partiye Haziran ayında kapatılan Fazilet Partisi’nden şu anda bağımsız olan en az 50 milletvekilinin katılması bekleniyor. Partinin muhafazakar kanadı geçen ay Saadet Partisi’ni kurmuştu. Ankara’da açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan, parti tabanını islamcı grubun da ötesine açacaklarını ve sosyal içerikli programlara ağırlık vereceklerini söyledi.

Ankara muhabirimiz Nilay Karaelmas'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi - AK Parti'nin kuruluşuyla ilgili haberi:

"Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki yeni oluşumcular, bugün Adalet ve Kalkınma Partisi ya da AK Parti adıyla, Türkiye’nin 39'uncu partisini kurdular. Partinin kuruluş dilekçesini bu sabah İçişleri Bakanlığına veren yenilikçiler, daha sonra düzenledikleri basın toplantısıyla Kurucular Kurulu'nu kamuoyuna tanıttılar. Partinin amblemini de, ışık saçan bir ampul oluşturuyor. Fazilet Partisi’nin yaklaşık bir buçuk ay önce kapatılmasından sonra bağımsız olan ve geçen ay gelenekçi kanadın kurduğu Saadet Partisine katılmayan 54 milletvekilinin, bugün kurulan Adalet ve Kalkınma Partisine katılmaları bekleniyor. Kurucular arasında adları resmen yer almayan milletvekileri, partinin doğal üyesi olarak kabul ediliyor.

AK Parti'nin 73 kurucusu arasında, lider koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. Perşembe günü, kurucular ve milletvekilleri toplanarak 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulunu seçecekler. Genel Başkan da bu toplantıda belirlenecek.

Bugün (Salı) partinin kamuoyuna yaptığı tanıtım toplantısında konuşan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ilkelerini açıklarken, tüm üyelerin mal bildiriminde bulunacağını belirtti. Partinin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini bildiren Erdoğan, din konusundaki tavırlarını ise, “Erdoğan ve arkadaşları dinsiz değildir” diyerek açıkladı.

Bu toplantıdan çıkarken gazetecilerin, “muhalefet erken seçim istiyor siz de istiyor musunuz“ şeklindeki bir sorusuna ise Erdoğan “çok yerinde bir istek” cevabını verdi.

Adalet ve Kalkınma Partisinin Turkiye Buyuk Millet Meclisindeki ilk grup toplantısı da Cuma gunu yapılacak. Bu toplantıda, grup başkanı, grup başkan vekilleri ve Meclis Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek. Tayyip Erdoğan’ın grup başkanı olarak Abdullah Gül’ü, milletvekillerinin ise Bülent Arınç’ı görmek istediği konuşuluyor başkent kulislerinde... Eğer Arınç Grup başkanı olursa Abdullah Gül’ün de genel başkan yardımcısı olacağı belirttiliyor."

XS
SM
MD
LG