Erişilebilirlik

Türkiye, İsrail'le Filistinliler arasında şiddete rağmen barış görüşmeleri yapılmasını istedi - 2001-08-09


Başbakan Bülent Ecevit, İsrail’in Filistinlilerle barış görüşmelerine başlamak için şiddetin durmasını şart koşmasını “gerçekçi” bulmadığını açıkladı. Ecevit, Orta Doğu barış sürecine karşı çıkanların şiddeti, görüşmeleri engellemek için sonsuza dek kullanabileceklerini, bu nedenle terörle mücadele ile barış sürecinin birlikte yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ecevit, bu açıklamayı Ankara’da İsrail Başbakanı Ariel Sharon ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptı.

Bir günlük ziyaret için Türkiye'ye giden Sharon ise, İsrail’in Orta Doğu barış sürecine bağlı kaldığını, ancak önce şiddetin durması gerektiğini bildirdi. İsrail Başbakanı şiddetin durması halinde barış için en zor ödünleri vermeye hazır olduğunu belirtti. Sharon, “Filistin lideri Yaser Arafat, bağımsız bir devletin başkanı mı, yoksa bir katiller çetesinin lideri mi olmak istediğine karar versin” dedi.

Ankara ve İstanbul’da dün (Çarşamba) bazı solcu gruplar Sharon’un ziyaretini protesto etti. İstanbul’da ise Salı günü, çoğu kadınlar olan İslamcı gruplar Sharon'un ziyaretini protesto amacıyla gösteri yapmış ve polis dağılmayı göstericilerden 130 kişiyi gözaltına almıştı.

Bu arada ABD, İsrail ve Filistinlileri şiddet eylemlerine son vermeye çağırmak için bölgeye bir temsilci göndereceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG