Erişilebilirlik

Kudüs'te bombalı saldırı: 15 ölü - 2001-08-09


Kudüs’te bir intihar komandosunun giriştiği bombalı saldırıda 15 kişi öldü. İsrail polisi, kalabalık bir pizzacıda patlayan çivi doldurulmuş bombanın 90 kişinin de yaralanmasına yolaçtığını bildirdi. Ölenlerden 5'inin küçük olduğu haber verildi.

Saldırının sorumluluğunu İslami Cihad örgütü üstlendi. Örgüt, Beyrut ve Amman’daki haber ajansı bürolarına gönderdiği mesajlarda saldırının İsrail’in suikast eylemlerine misilleme olarak düzenlendiğini belirtti ve başka intihar komandolarının yolda olduğu uyarısında bulundu. Bundan kısa bir süre sonra Hamas örgütü de saldırının sorumluluğunu üstlendi. Hamas ve İslami Cihad, 23 yaşında olduğunu bildirdikleri intihar komandosunun adını farklı olarak verdiler.

İsrail Başbakanı Ariel Sharon ve Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, saldırıya karşılık olarak vurulacak Filistin hedeflerini belirlemek üzere biraraya geldiler. Filistin lideri Yaser Arafat, bombalı saldırıyı kınadı ve İsrail’i birlikte ateşkes ilanına çağırdı.

Başkan Bush ise Arafat’dan bombalı eylemi düzenleyen kişileri tutuklamasını istedi. Bush, Filistin liderinin yeni saldırıları önlemek için hızla etkin önlemler alması gerektiğini söyledi. Rusya, Mısır, Ürdün, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kofi Annan da saldırıyı kınadı ve şiddete son verilmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG