Erişilebilirlik

İsrail Başbakanı Sharon bugün Türkiye'yi ziyaret ediyor - 2001-08-07


İsrail başbakanı Ariel Sharon, Türkiye’ye geliyor. Sharon’un Ankara’ya yapacağı ziyaret, iki ülke arasında son zamanda gerçekleşen en üst düzeyde temas olması açısından önem taşıyor.

İsrail televizyonu, ziyaretin çok önemli olduğunu vurgularken Sharon’un Türkiye ile stratejik bir ortaklık oluşturulması yönünde çaba harcayacağını belirtti. Ankara'daki görüşmelerin gündeminde İsrail’den silah alımları, ortak füze savunma kalkanı, İsrail'e Manavgat'tan su satılması gibi konular bulunuyor.

Filistin Yönetimi Türkiye’nin, Sharon’a izlediği politikaları değiştirmesi yolunda baskı yapması gerektiğini düşünüyor. Filistin Enformasyon Bakanı, Ankara’dan, Sharon’a, “Filistin halkına karşı giriştiği savaş suçlarına son vermesi,” “barış görüşmelerine başlanması” ve “uluslararası gözlemcileri kabul etmesi” yönünde mesajlar iletmesini istedi.

Başbakan Sharon ise Filistinlilerle ateşkesi denetleyecek uluslararası gözlemciler fikrini kesinlikle reddediyor. Sharon, Pazar günü bir Amerikan televizyon programında soruları yanıtlarken hükümetinin bölgeye yabancı gözlemci yerleştirilmesini asla kabul etmeyeceğini vurguladı ve şöyle dedi:"İsrail bölgede hiçbir uluslararası gözlemciyi kabul etmeyecektir. Biz şu sırada kendimizi savunma amacıyla teröristlere karşı gerekli önlemleri alıyoruz. Yaptığımız iş bundan ibarettir." Başbakan Sharon barış istediğini ancak Filistin yönetiminin, İsrail halkına yönelik terör saldırılarını caydıracak hiçbirşey yapmadığını söyledi. Bu nedenle İsrail hükümetinin militanları hedef aldığını belirten Sharon, Amerika dahil diğer ülkelerin, teröristleri harekete geçmeden etkisiz hale getirme zorunluğunu anlamaları gerektiğini savundu.

Öte yandan Anadolu Ajansı, Amerika’nın bölgeye gönderilmesi planlanan Amerikalı gözlemcilerin raporlarını sunacağı gruba, Türkiye’nin de dahil edilmesini önerdiğini bildiriyor. Öneriye göre grupta Amerika, Mısır ve Ürdün’ün yanısıra Rusya ve Mitchell komitesi üyeleri Türkiye ve Norveç de yer alacak.

XS
SM
MD
LG