Erişilebilirlik

Kızıl Kod ortaya çıktı ama zarar veremedi - 2001-08-01


“Kızıl Kod” adı verilen zararlı bilgisayar programı, 1 Ağustos sabah saatlerinden itilbaren Internet'e yayılmaya başladı; ancak beklenen zararı yapamadı! Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Code Red/Kızıl Kod isimli bir bilgisayar virüsünün bu sabah yeniden aktif hale geçerek, Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı bilgisayarlarına saldıracağını açıklamıştı. FBI’a göre bu saldırı, bu güne kadar yüzbinlerce bilgisayara yerleşmiş olan solucan türü virüsün aynı anda bulundukları bilgisayardan Internet yoluyla Beyaz Saray’a ve Savunma Bakanlığı’na bozuk içerikli mesaj göndermeye çalışması şeklinde olacağı için Internet de tümüyle yavaşlatacaktı.

FBI, her ay iki kez harekete geçecek şekilde yazılmış olan zararlı bilgisayar programının, bu kez--bu ayın başında yaptığı ilk saldırıdan--çok daha ağır zarar vereceğini bildirmişti.

Ne var ki korkulan olmadı. Asya ve Avrupa’da Kızıl Kod’un Internet’i hiç yavaşlatmadığı belirlendi; Amerika’da ise şu ana kadar Internet’te bir tıkanıklık olmadığı bildirildi. Ancak uzmanlar belli başlı büyük firmaların Kızıl Kod’un korkusuyla bugün Internet trafiklerini çok hafiflettiklerini söylüyorlar. Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı ise bilgisayar sistemlerinin normal önlemler dışında hiç bir ek çaba gösterilmeden, çalışmaya devam ettiğini açıkladı.

Code Red/Kızıl Kod virüsünü kimin yazdığı henüz bilinmiyor. Microsoft firmasının Internet Server programının bir açığından yararlanan virüsü etkisiz hale getirmek için Microsoft’un çıkarttığı önlem programını uygulamak gerekiyor. Microsoft firması, kendi Internet Sunucu programını kullanan Web sitelerine, ve Internet Servis Sağlayıcılarına tamir programını bir buçuk ay önce vermişti.

FBI’ın Internet ve diğer elektronik iletişim düzenlerini korumak amacıyla kurduğu Ulusal Altyapı Koruma Merkezi’nin yönetmeni Ron Dick, solucan türü virüslerin hedef aldığı bilgisayar sisteminin Internet servislerinden yararlanmasını önlemek amacıyla tasarlandığını; bununla birlikte Kızıl Kod’un daha ustaca yazıldığını ve gizli amaçları bulunduğunu söylüyor:

"Bu solucanı diğerlerinden ayıran ve zarar verme amacı bakımından daha dikkat çekici kılan, sadece yayılma ve kendi kendisini çoğaltma sistemi değil. Bu solucan da saldırdığı bilgisayar sistemini Internet servislerinden mahrum etmeyi amaçlıyor; ama bunu yapmak üzere bilgisayarda çöküntüye yol açtığı sırada kendi kendisine bu bilgisayarın yönetimini ele geçirme imkanı da sağlıyor. Böylece virüsü yerleştiren kötü niyetli kişi veya kişiler bu kurum ve kuruluşların gizli verilerine dışarıdan ulaşabiliyorlar."

FBI, bugün yaptığı açıklamada, uyarıyı ciddiye alarak virüsle mücadele çabasına katılan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti; ve şu ana kadar Kızıl Kod yüzünden hiç bir bilgisayar sisteminin güvenliğinin tehlikeye düşmediğini açıkladrı.

FBI, işbirliği yaptığı virüsle mücadele şirketleri ve üniversitelerin Kızıl Kod’u imal ederek Internet’e yayan kişi veya kişilerin bulunması çabasında başarıya ulaşmak üzere olduklarını da bildirdi.

XS
SM
MD
LG