Erişilebilirlik

Amerika Irak'a Yaptırımları Uzattı - 2001-08-01


Başkan Bush, Amerika’nın Irak’a uyguladığı yaptırımları uzattığını açıkladı. Amerika, 11 Yıldır Birleşmiş Milletler yaptırımlarından ayrı olarak Bağdat’a ambargo uyguluyor. Ambargo Bağdat'la ticarete izin vermiyor, Amerika'daki Irak mal ve para varlığının kullanılmasını yasaklıyor. Başkan, yaptırımları uzatma kararını açıklarken, Irak’ın Ortadoğu’da istikrar için ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini bildirdi.

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ın uçuş yasağı uygulanan kuzey ve güneyde devriye uçuşu yapan müttefik uçaklarını vurma girişimlerini arttırdığını bildirdi. Savunma Bakanlığı yetkilileri, geçen hafta, güneyde uçuşa yasak bölgede keşif uçuşu yapan bir U-2 uçağının pilotunun Irak'ın fırlattığı bir füzenin, uçağının hemen yakınında patladığını gördüğünü söylüyorlar.

Öteyandan Irak'ta Amerika Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı Condoleezza Rice'ın son açıklamalarına tepki sürüyor. Rice, bir televizyon programında Bağdat'tan gelen tehditlere Amerika'nın kuvvet kullanarak karşılık verme hakkı olduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG