Erişilebilirlik

Monterey Caz Festivali - 2001-07-31


Amerika’da caz festivalleri sezonu açıldı. Ülkenin heryerinde yaz boyunca yüzlerce açık hava festivali yapılacak. Bunlar arasında en ünlülerinden biri hiç kuşkusuz her yıl Eylül'de California’nın Monterey kentinde düzenlenen Monterey Caz Festivali. Bu yıl da Eylül sonunda Monterey’de 500’ü aşkın caz sanatçısının biraraya gelmesi bekleniyor. Festival öncesi bugüne kadar Monterey’de icra edilen en iyi caz parçalarını toplayan yeni bir CD albümü yayınlandı. Tabii festivali izleyebilmek en iyisi ama, disk albümü bunu yapamayanlar için bir düğmeye basmak suretiyle bu dünyaca ünlü caz festivalinde bugüne kadar çalınmış bir düzine klasik yapıtı dinleme fırsatı yaratıyor.

Örneğin, CD'de parçalarından örnekler sunulan Dizzy Gillespie 1970 Monterey Caz Festivali'nin yıldızları arasındaydı. Büyük usta Duke Ellington, 30 yıl önceki festivalde Dizzy Gillespie’yi “Müziğin en büyük simgelerinden biri“ ve “Trompet Diyarının İmparatoru” sözcükleriyle takdim etmişti. Monterey Caz Festivalinin unutulmaz yıldızlarından biri de şarkıcı Jon Hendricks’dir. Monterey, herzaman için Jon Hendricks’e şans getiren bir yer oldu. Hendricks, müzik dünyasında adını duyuran “Evolution of Blues” adlı parçasını ilk kez Monterey Caz Festivalinde icra etmişti. Jon Hendricks,1966 Monterey Caz Festivalinde Cole Porter’ın ünlü “All of You” adlı parçasını çalmıştı. Yeni CD'de Dave Holland, Herbie Hancock ve Michael Brecker'in parçaları da var.

Monterey Caz Festivali ilk kez 1958 yılında düzenlendi. En eski caz festivali ünvanı, aslında Monterey’den 4 yıl önce bu tür bir şenlik gerçekleştiren Rhode Island eyaletinin Newport kentine ait. Ama Newport festivali bazı yıllar yapılmadığı için Monterey, dünyanın en uzun aralıksız devam eden caz festivali sayılmaktadır. Louis Armstrong, Dave Brubeck, Miles Davis ve Gerry Mulligan gibi isimlere yer vermesi nedeniyle Monterey, aynı zamanda ciddi cazseverlerin merkezi haline gelmiştir. Monterey Caz Festivali şimdiki genel müdürü Tim Jackson’un yönetimi altında, ufuklarını genişletmeyi sürdürüyor.

Bu yılki festivalde 75’inci yaşgünleri nedeniyle Miles Davis ve John Coltrane onuruna özel konserler düzenlenecek. Ayrıca Dave Holland Big Band topluluğu festivalin özel siparişi üzere yaptığı yeni bestesini ilk kez müzikseverlere sunacak. California Liseleri Caz Yarışması, Monterey’de otuzuncu yılını kutlayacak. Festivalin kapanışını Wynton Marsalis şefliğindeki Lincoln Sanat Merkezi Caz Orkestrası yapack. Yeni piyasaya çıkan Monterey Caz CD albümünün satışından sağlanan gelir ise festivalin eğitim programlarına bağışlanacak.

XS
SM
MD
LG