Erişilebilirlik

Pişkinsüt dokunulmazlığını kaldırma girişimini “siyasi linç” diye niteledi - 2001-07-30


Uluslararası Hukukçular Komitesi adlı insan hakları örgütü, Türkiye’den, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eski Başkanı, DSP Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt’ün cezalandırılmasını değil, ödüllendirilmesini istedi. Pişkinsüt ise dokunulmazlığını kaldırma girişiminin bir “siyasi linç” olduğunu belirterek, “Beni yenemezler; çünkü gücümü haklılığımdan alıyorum,” dedi.

Merkezi New York'taki Hukukçular Komitesi tarafından Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e gönderilen mektupta, Gözaltındaki ya da Cezaevindeki Kişilerin Korunmasıyla İlgili Birleşmiş Milletler İlkelerinin 33'üncü maddesine göre, İnsan Hakları Komisyonunun tutuklu ve mahkumlarla yaptığı konuşmaların gizli kalması gerektiği belirtildi. Mektupta Yargıtay Başsavcı Vekili Bekir Selçuk’un bu ilkeyi dikkate almadan komisyon eski başkanı Sema Pişkinsüt’ten görüşülen tanıkların kimliklerini açıklamasını istemesinin, Türkiye'de bazı savcıların, polis ve diğer görevliler tarafından zanlı ve mahkumlara işkence yapılmasını önlemede ne derece kararlı olduğu konusunda şüphe yarattığı belirtildi.

Mektupta, Savcı Selçuk'un Sema Pişkinsüt'e yönelik tutumunun, Adalet Bakanlığının işkence ve kötü muameleyi önleme konusunda daha önce açıkladığı kararlı tutuma ters düştüğü kaydedildi. Hukukçular Komitesi adına İzleme Programı Yöneticisi Robert Varenik tarafından imzalanan mektupta, Sema Pişkinsüt ve İnsan Hakları Komisyonunun diğer üyeleri tarafından Türkiye'de insan haklarını koruma konusunda yapılan çalışmaların hem Türkiye'de hem de dış dünyada takdirle izlendiği ve bu gibi çalışmaların cezalandırılmak yerine ödüllendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu arada DSP milletvekili Sema Pişkinsüt, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün demeçlerindeki üslup ve düzeyin ülkeye yararlı olmadığını belirtti. Bakan Türk'ün, komisyon raporlarının, Parlamento'nun çalışması olduğunu, kendi başkanlığı döneminden sonra da komisyonun aynı uygulamayı sürdürdüğünü bilmesine rağmen sorunu kişiselleştirmeye çalıştığını ileri süren Pişkinsüt, Adalet bakanının “12 Eylül mantığı ile hareket ettiğini" savundu.

XS
SM
MD
LG