Erişilebilirlik

Makedonya'daki gelişmeler - 2001-07-26


Makedonya'daki uluslararası gözlemcilere göre, Arnavut gerillalar Kalkandelen (Tetovo) civarındaki mevzilerinden çekilmeye başladılar. Kalkandelen’i Kosova’ya bağlayan yoldaki barikatların kaldırıldığı ve kentle etnik Makedon köyü Mesok arasındaki yolun trafiğe açıldığı bildiriliyor. Kalkandelen çevresindeki kontrol noktalarında görev yapan Arnavut gerillaların da ortalarda görülmedikleri bildiriliyor.

Arnavut militanların 5 Temmuz’daki ateşkesten sonra ele geçirdikleri topraklardan geri çekilip çekilmeyeceği henüz bilinmiyor. Dün gece, NATO’nun girişimiyle, Üsküp hükümeti ve Kosovo merkezli Ulusal Kurtuluş Hareketi arasında, Arnavut militanların işgal etikleri yerlerden çekilmelerini öngören bir anlaşma sağlandı. NATO yetkilileri, anlaşmanın ateşkesi güçlendirmeyi amaçladığını söylediler.

NATO Genel Sekreteri George Robertson, Avrupa Birliği Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Başkanı Mircea Geoana Üsküp’de hükümet yetkilileriyle görüşmeler yapıyor. Robertson, Solana ve Geoana’nın Devlet Başkanı Boris Traykovski, Başbakan Ljubco Georgievski ve Arnavut liderlerle görüşmelerde, ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için alınacak önlemler üzerinde durulacak.

Avrupa Güvenlik İşbirliği Örgütü (OSCE) Başkanı Mircea Geoana’nun iki günlük ziyareti, başkent Üsküp'te yapılan Avrupa ve Arnavutluk aleyhtarı gösteriler nedeniyle bugüne ertelenmişti. Gösteri sırasında örgüte ait 10'dan fazla araç Makedonlar tarafından yakıldı. Geoana, bugün Üsküp’de yaptığı konuşmada, “Makedonya’daki trajik olaylardan uluslararası toplum sorumlu değildir, tam aksine biz soruna barışcı bir çözümyolu bulmaya çalıyoruz” dedi.

Barış görüşmelerinin son turu, Arnavutların, Arnavutçanın da resmi dil olması yolundaki istekleri nedeniyle kesilmişdi. Amerika’nın Makedonya Özel Temsilcisi James Pardew, son günlerdeki olaylar için “taraflar iç savaşın eşiğine gelmişti” dedi ve dün akşam sağlanan anlaşmayla bunun önlendiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG