Erişilebilirlik

Amerikan Borsaları Düzelmiyor - 2001-07-24


Geçen haftayı düşüşle kapatan Amerikan borsaları haftanın ilk iki gününde değer kaybetmeye devam etti. Şu anda borsayı etkileyen en büyük unsur şirket karlarındaki düşüş. Amerika’nın en büyük şirketlerinden, yaygın adıyla 3M-Minnesota Mining and Manufacturing-üç aylık kar beklentisini gerçekleştirmekle birlikte, doların değerinin yüksek ve dünya ekonomisinin yavaş olduğunu belirterek, yakın gelecekte fazla kar beklemediğini duyurdu. Bir büyük çelik üreticisine ek olarak Goodyear Lastikleri de, otomobil sanayinde işler durgun olduğu gerekçesiyle kısa vadede karının düşeceğini duyurdu.

Bütün bu açıklamalar borsayı olumsuz yönde etkiliyor. Son iki günde New York Borsası’nın göstergesi Dow Jones Endeksi yüzde bir gerileyerek 10 bin 270’lere düştü. Teknoloji şirketlerini bünyesinde toplayan Nasdaq ise 50 puan ve yüzde 3 geriledi. Daha geniş bir endeks olan Standard and Poor’s 500 Hundred’daki iki günlük gerileme ise yüzde üçe ulaşıyor. Şu andaki düşüşe rağmen, borsacılar yılın son üç aylık diliminde şirketlerden iyi haberlerin gelmeye başlayacağına inanıyor.

Bu arada Amerikan şirketlerinde birleşmeler de devam ediyor. Son olarak eğlence parkları ve basın yayın kuruluşlarını bünyesinde toplayan Disney çocuklara yayın yapan kablolu televizyon şirketi Fox’u satın alıyor. Bu yeni şirket sayesinde Disney’in daha önceki bir başka birleşmenin ürünü olan AOL-Time Warner’la rekabet edebilecek güce ulaşması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG