Erişilebilirlik

Biyolojik Silahlarla Terör Tehlikesi - 2001-07-24


Washington’da düzenlenen bir konferansda, biyolojik silahlarla yapılabilecek terör eylemleri üzerinde duruldu. Konferansa katılan uzmanlara göre, biyolojik bir saldırının Amerika’yı çöküntünün eşiğine getirmesi mümkün. Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen konferans birçok uzmanla eski Savunma Bakanı yardımcısı John Hamre, Oklahoma Valisi Frank Keating ve eski Senator Sam Nunn’u biraya getirdi. Konferansın konusu biolojik silahlarla yapılabilecek muhtemel bir saldırının ülkeyi nasıl etkileyeceğiydi. Bu sorunun cevabını bulmak için uzmanlar "Karanlık Kış" adıyla bir senaryo hazırladılar.

Senaryo şöyle: Oklahomo City’de bir hastanenin acil servis bölümü birden hasta akınına uğruyor. Herkesin şikayeti aynı olduğu için doktorların hastalığı teşhis etmeleri zor olmuyor. Hastalık son 50 yıldır Amerika’da görülmeyen bulaşıcı ve ölümcül çiçek hastalığı. Birkaç gün içinde Meksika, Kanada ve İngiltere de aynı olaya sahne oluyor. Senaryoya göre, Amerika’da ilk 12 gün içinde 1,000 kişi ölüyor. İki ay içinde ise ölü sayısı bir milyona çıkıyor ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi hastalığın daha da yayılmasını önlemek için sokağa çıkma yasağı uygulamaya hazırlanıyor.

Senaryonun dehşeti konferansa katılanları çok şaşırttı ancak uzmanlar böyle bir olasılığın sanıldığı kadar gerçek dışı olmadığını vurguladılar. Uzmanlar, sağlık personelinin bulaşıcıcı hastalıklara karşı daha iyi eğitilmesini, yerel yönetimlerle eyalet ve federal hükümet arasında daha yakın işbirliği yapılmasını ve güvenlik ve sağlık yetkilileri arasında uyum sağlanmasını önerdiler. Ayrıca bulaşıcı hastalıklara karşı aşı stoklarının arttırılması ve aşıların birkaç yerde değil, ülke genelinde depolanması tavsiye edildi.

Eski Savunma Bakan Yardımcısı John Hamre, senaryoyu dinledikten sonrna şöyle dedi: "Hiç bilmediğiniz bir sorunla mücadele etmek çok zor olmalı. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için sık sık tatbikat yapmalı, deneyim kazanmalıyız. Ayrıca sağlık sektörüne ek yatımı yapmamız, yeni ilaç ve araştırmalar için yeterli ödenek ayırmamız gerekiyor. Bu tehlikeye ancak böyle çözüm bulunur." Eski senatör Sam Nunn da bulaşıcı hastalık tehlikesinin sadece Amerika’yı değil, tüm Dünya’yı ilgilendirdiğini söyledi. Nunn, Amerika açısından, biyolojik tedhiş eylemi ihtimalinin Irak veya Kuzey Kore gibi ülkelerden füze saldırısı ihtimalinden çok daha fazla olduğunu vurguladı.

Konferansta açıklanan senaryo, 24 Temmuz'da Temsilciler Meclisi Devlet Reformu Altkomisyonu’na da sunuldu. Altkomisyon Başkanı Cumhuriyetçi Partili milletvekili Chris Shays, Bush yönetiminin biolojik silah saldırısına daha fazla kaynak ayırması gerektiğini söyledi. Bush yönetiminin uzay merkezli ulusal füze savunma programına milyarlarca Dolar harcamasını eleştiren Kongre üyesi devamla şöyle dedi: "Hangi ihtimal daha kuvvetli? Kuzey Kore’nin Amerika’ya füze atması mı, yoksa terörist saldırı mı? Tabii ki biyolojik silahlarla terör eylemi çok daha güçlü bir ihtimal. Elimde sınırlı bir miktarda para olsaydı uzaydaki tehlikeye değil, muhakkak yerdekine harcardım."

Konferansa katılan Kongre üyelerinden John Tierney de Bush yönetimini eleştirdi. Yönetimin, uluslararası biyolojik silah anlaşmasının uygulanmasına karşı çıktığını hatırlatan Demokrak partili milletvekili devamla şunları söyledi: "Biyolojik silahları yasaklamak istiyorsak bu yolda çaba harcamalıyız. Biz ise yıllarca önce sağlanan anlaşmanın uygulanmasınını geciktirmeye çalışıyoruz."

Milletvekilinin sözünü ettiği uluslararası biyolojik silah anlaşması 80’li yıllarda hazırlanmıştı ancak yönetim, Amerikan ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle anlaşmanın uygulanmasını önlemeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG