Erişilebilirlik

Endonezya'da kadın Cumhurbaşkanı - 2001-07-23


Endonezya'da, ilk Cumhurbaşkanı Sukarno'nın kızı, Megawati Sukarnoputri, ülkenin beşinci Cumhurbaşkanı olarak andiçti.

Endonezya Parlamentosu bugün Cumhurbaşkanı Abdurrahman Wahid'i, yolsuzluk ve yetkisini kötüye kullanmakla suçlayarak görevden uzaklaştırdı ve yerine oy birliğiyle Bayan Sukarnoputri'yi seçti. Eski Cumhurbaşkan Yardımcısı olan Sukarnoputri, ulusal birliği sağlamak için çalışacağını bildirdi ve siyasi partileri, görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp "büyük Endonezya'yı kurmaya" çağırdı.

Başkent Cakarta'da görev devir-teslim işleminin yapılıp yapılmadığı henüz belli değil. Görevden uzaklaştırılan Wahid, hala Cumhurbaşkanlığı sarayında bulunuyor ve görevi bırakmayacağını söylüyor. Parlamento bu sabah önce, Abdurrahman Wahid'in, parlamentoyu fesheden kararnamesini geri çevirdi. Silahlı kuvvetler komutanları ve polis yetkilileri de eski Cumhurbaşkanının, Endonezya'da olağanüstü durum ilan etme kararına uymayacaklarını açıkladılar. Wahid, son birkaç haftadır, kendisini görevden uzaklaştırma çabasının Endonezya'da büyük kargaşaya yolaçacağını savunuyordu.

Amerika, Endonezya'daki gelişmelerden kaygı duyduğunu belirtiyordu. Dışişleri Bakanı Colin Powell, Endonezya ordusu dahil olmak üzere bütün tarafların itidalli davranması gerektiğini söylemişti.

225 milyon nüfuslu Endonezya'da halkın yüzde 90'ı müslüman.

XS
SM
MD
LG