Erişilebilirlik

Kuzey Kıbrıs'ta yıldönümü kutlamaları - 2001-07-20


Kuzey Kıbrıs'ta, 20 Temmuz 1974 Türk askeri harekatının yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Kıbrıslı Rumlarsa yıldönünümü kınadılar. Lefkoşa'nın Türk kesiminde büyük bir geçit töreni düzenlendi. Türk Hava Kuvvetlerine bağlı üç F-16 uçağı tören uçuşu yaptı. Yıldönümü dolayısıyla Türk Donanmasına bağlı savaş gemileri Girne limanını ziyaret ediyor.

Başbakan Bülent Ecevit, yıldönümü dolayısıyla Ankara'da yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını bütün gücüyle korumaya devam edeceğini bildirdi. Ecevit, gazetecilerle konuşurken de Kıbrıs'ın geleceği konusunda diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de mesajında Kıbrıs sorununa çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin tanınmasıyla bulunabileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Lefkoşa'daki törende yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Rumlara, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gözetimi altında iki iyi komşu gibi görüşme çağrısında bulundu. Denktaş, "soruna üniter değil, iki ayrı devlet olarak çözüm arayalım," dedi.

Güney Kıbrıs'ta ise Türk çıkarma harekatının başladığı saat olan sabah 5:30'da yıldönümünü protesto amacıyla sirenler çalındı. Kıbrıs Rum Başpiskoposu Hrisostomos, harekattan buyana kayıp olan Rumların anısına dini ayin düzenledi.

XS
SM
MD
LG