Erişilebilirlik

AB Türk vatandaşlarına vize şartını yumuşatıyor - 2001-07-10


Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği vizesi yumuşuyor. Avrupa Komisyonu bugün Brüksel’de yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarının en çok şikâyet ettikleri bir soruna çözüm getirdi ve vizelerin altı aya kadar uzatılabileceğini bildirdi. Öte yandan Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonunda konuşan dönem başkanı ve Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel Kopenhag kriterlerine uymadığı sürede Türkiye ile tarama müzakerelerinin başlatılamayacağını açıkladı. Amerika'nın Sesi Muhabiri Nusret Özgül Brüksel'den bildiriyor:

"Avrupa Birliği’nde yaşayan Türk vatandaşlarının en büyük sorunlarından birini de Türkiye’deki aile yakınlarını gezmek amacı ile bile olsa yanlarına getirme konusunda karşılaştıkları zorluklar oluşturuyor. Bunların başında da vize alma ve alınan vizenin süresinin kısa oluşu geliyor. İşte Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamasında vize verme prosedürüne yeni bir düzenleme getirildiğini bildirdi. Buna göre öncelikle Avrupa Birliği sınırlarından içeri girmek isteyen bir Türk veya üçüncü ülke vatandaşının elinde vizesi olması gerekiyor. Ancak bu vize eskiden olduğu gibi kısa süreli değil, en az üç ay süreyle birlik üyesi ülkelerde dolaşma özgürlüğü tanıyacak. Herhangibir Avrupa Birliği ülkesinden alınan vize bugüne kadar sadece o ülke için geçerli oluyordu. Bundan böyle vizesi olan Türk vatandaşı serbestçe istediği ülkeleri gezebilecek. Maddi imkânlara sahip olduğunu kanıtlaması halinde vizenin süresi bir üç ay daha uzatılabilecek. Bu durum özellikle aile yakınlarını gezme veya tedavi amacıyla yanlarına getirmek isteyen Avrupa’daki Türkler için büyük bir kolaylık anlamına geliyor. Elbette Türkiye’den Avrupa Birliği ile ticaret yapmak isteyen Türk iş adamları için de önemli bir gelişme. Böylece 6 ay boyunca Avrupa Birliği ülkelerinde dolaşabilecekler ve gerekirse en az üç ay bir üye ülkede ikamet edebilecekler. Vizesiz dolaşım İngiltere ve İrlanda hariç diğer Avrupa Birliği ülkeleri dışında geçtiğimiz 25 Mart tarihinden bu yana üye olmayan Norveç ve İzlanda’yı da kapsayacak şekilde geniş bir alana yayılmış bulunuyor. Diğer bir deyişle Türkiye’den gelecekler pasaportlarında geçerli bir Avrupa vizesi varsa Norveç ve İzlanda’ya da vizesiz girebilecekler. Eski uygulamada Türkler ve diğer üçüncü ülkelerin vatandaşları en fazla üç aylık dolaşma özgürlüğüne sahip olabiliyorlardı. Avrupa Komisyonu’nun bu yeni önerisi şimdi Bakanlar Konseyi'nin onayına sunulacak ve kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.

Bu arada Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonunda konuşan dönem başkanı ve Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden muaf tutularak tarama müzakerelerini başlatmanın mümkün olmadığını belirtti ve “Ankara önce tüm şartları yerine getirmeli” dedi. Louis Michel ve Belçika dönem başkanlığını bekleyen zorlu dosyalardan biri de Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan Nato müttefiklerinin Avrupa Güvenlik ve Savunma Yapılanmasının karar sürecine katılımlarıyla ilgili. Belçika Dışişleri Bakanı bu konuda da olumlu konuşmadı; Türkiye’nin takındığı tavrın kabul edilemeyeceğini söyledi. Michel, “Biz onlara karar şekillendirme mekanizmasına katılmalarını öneriyoruz onlar karar alma sürecinde yer almak istiyorlar. Önerimizi yeterli bulmuyorlar,” dedi. Louis Michel Türkiye’nin üyelik yolunda aşması gereken engellerden birinin de Kıbrıs sorunu olduğunu söyledi.

Öte yandan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in bugün (10 Temmuz) Brüksel’e yapması plânlanan ziyaret son dakikada iptal edildi. Derviş Brüksel’de Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Gunther Verheugen ile öğle yemeğinde buluşacaktı. Ardından da Avrupa Yatırım Bankası’nın Belçikalı başkanı Philippe Maystadt’ı ziyaret edecek ve sonra da Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Pedro Solbes ile görüşecekti. Derviş akşam da Almanya’nın Baden-Wurtenberg eyaletinin Tüsiad ile ortaklaşa düzenlediği Türkiye’yi tanıtım gecesine katılacaktı. Kemal Derviş’in ziyaretini iptal nedeni Türkiye’deki işlerinin çokluğuna bağlandı."

XS
SM
MD
LG