Erişilebilirlik

Türkiye - İsrail Askeri İşbirliği - 2001-07-10


Türkiye, İran’ın füze tehdidine karşı İsrail’le ortak füzesavar sistemi kuruyor.

Ankara’yı ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, Türk yetkililerle ”Arrow” antibalistik füzeleri ve gelişmiş “Green Pine” radarlarının Türkiye’ye satışı için Amerika’nın onayının alınması konusunda karara varıldığını açıkladı.

İsrailli bakan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’yla görüştükten sonra yaptığı açıklamada Türk tarafına 1300 km menzilli Şahap füzelerini başarıyla deneyen İran’ın 5 yıla kadar nükleer silaha sahip olmasını beklediklerini söylediğini belirtti. İsrail savunma kaynakları, bu nedenle Türk tarafının İsrail ile ortak bir füzasavar şemsiyesi kurulması fikrine çok istekli göründüğünü bildiriyor.

İsrail Savunma Bakanının Ankara ziyaretinde 170 M-60 tankının modernizasyonu ve “Gil” tanksavar roketlerinin ortak üretimi konusunda da ilerleme sağlandı. İsrail ayrıca Ankara’ya, Türkiye’nin Ermeni soykırımı tasarısı nedeniyle Fransa’dan almaktan vazgeçtiği casus uydusu ve saldırı helikopterlerini satmayı önerdi.

İsrail Savunma Bakanı, Türkiye ve İsrail’in hava ve denizden sonra yakında ortak kara tatbikatları da yapacaklarını açıkladı.

Bu arada İsrail Genelkurmay Başkanı Shaul Mofaz’ın uzun süredir ertelenen Türkiye ziyaretini 26 Temmuz’da gerçekleştireceği bildirildi.

XS
SM
MD
LG