Erişilebilirlik

Türk bale sanatçısına ödül - 2001-07-10


Amerika’nın bu yıl liseyi en yüksek notlarla bitiren en başarılı 41 öğrencisine geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da düzenlenen törenle sertifika verildi. Bu öğrenciler akademik başarıları nedeniyle ödül aldılar, bunlardan konservatuvar mezunu 18'ine de artistik başarı ödülü verildi. Bu öğrenciler Kennedy Center’da bale yaptılar, konser verdiler, aryalar söylediler.

Gençlerden Teksas’ın Dallas kentinden gelen Daniel Mantei Keene’in özelliği bale öğretmeninin Türk olması ve Daniel’in kendisine örnek seçtiği kişi olduğunu anlattığı kompozisyon nedeniyle Ceyhun Özsoy’a da bir plaket verilmesiydi. Dallas’ta kurduğu Ozsoy Bale Okulu’nda yıllardır çok sayıda öğrenci yetiştiren Ceyhun Özsoy, Washington’da yaptığımız söyleşide Daniel’in sekiz yıldır öğrencisi olduğunu anlattı. “Ne istediğini bilen bir çocuktu, balede kararlıydı, erken başladığı için de çok başarılı oldu” diyen Ceyhun Özsoy, Daniel’in Londra’da Kraliyet Bale Akademisine kabul edildiğini söyledi. Ceyhun Özsoy, 1981’de Amerika’ya gelmiş, değişik yerlerde bale öğretmenliği yaptıktan sonra Dallas’a yerleşmiş ve on yıl önce de Özsoy School of Ballet adlı bir okul açmış. Dallas’daki konservatuvarda da öğretmenlik yapan Özsoy, yaz aylarında da Amerika’nın en ünlü bale okulu Joffrey’de sekiz hafta ders veriyor, sanatçı adaylarına bale sanatının inceliklerini öğretiyor.

Kendisi de eski bir bale sanatçısı olan Özsoy, konservatuvara nasıl gittiğini şöyle anlatıyor: ”Annem ressam Perihan Yetkin Özsoy, 1950’lerde Bolşoy Balesi’nin İstanbul’daki gösterisini görmüş, çok etkilenmiş. Bana “Bale yapmak ister misin?” diye sordu. Ben de “Balede ne yapacağım?” diye sordum. Annem, “Kızlarla dansedeceksin” deyince “Tabii yaparım.” dedim. O yıllarda dansa meraklıydım. Kızlarla dansetme fikri de cazip geldi..”

Özsoy’un oğlu Fırat Özsoy da bale sanatçısı. İki yıl önce ünlü Budapeşte Konservatuvarı’nı bitirdikten sonra Amerika’ya gelen Fırat şu anda Houston Balesi’nde sahneye çıkıyor ve çok övgü alıyor.

XS
SM
MD
LG