Erişilebilirlik

Yaşam Kalitesi En Yüksek Olan Ülke: Norveç - 2001-07-10


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) her yıl bir rapor yayınlayarak 162 ülkeyi yaşam kalitesi açısından değerlendiriyor. Değerlendirme yaşam süresinin uzunluğu, eğitim, okur-yazarlık oranı ve kişi başına düşen yıllık gelir açısından yapılıyor. Bu yılki araştırma, yaşam kalitesi açısından en iyi durumdaki ülkenin Norveç olduğunu gösteriyor. Ona çok yakın olarak ikinci sırada Avustralya var. Bu iki ülke son altı yıldır birinci durumdaki Kanada’yı bu yıl geride bıraktı. Geçen yılın üçüncüsü Amerika ise bu yıl altıncı sıraya düştü. Türkiye ise 82'inci sırada.

Raporu hazırlayan Sakiko Fukuda-Parr, zenginliğin yaşam kalitesini garanti etmediğini söylüyor. Örneğin kişi başına düşen yıllık gelir düzeyi öteki ülkelerden daha yüksek olmasına rağmen Amerika altıncı sırada. Yaşam süresinin kısalması, eğitim başarısının düşmesi ve varlığın eşit olmayan bir şekilde dağılımı bu değerlendirmede etkili oluyor. Raporun yazarı şöyle diyor:

"Sanayileşmiş ülkelerde yoksulluk endeksi açısından bakılan 17 ülke arasında Amerika en kötü durumda. Amerika’da gelir düzeylerinin yüksek olmasına karşın, yoksul sayısı fazla, çok sayıda kişi, 40 yaşına gelmeden ölüyor ve okuma-yazma bilmeyenlerin oranı yüksek."

Raporda Türkiye'deki açık öğrenim sisteminden övgüyle sözediliyor. Rapora göre Sovyet cumhuriyetlerinde yaşam kalitesinin düşmesine rağmen bu ülkelerde durum Afrika’daki ülkelerin birçoğundan daha iyi. Bu yıl 162 ülkenin sıralandığı listenin en altındaki 28 ülkenin tümü Afrika kıtasında.

XS
SM
MD
LG