Erişilebilirlik

AB Ortaklık Konseyi, Türkiye'den parti  kapatmayı zorlaştırmasını istedi - 2001-06-26


Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki en yüksek siyasi karar organı olan Ortaklık Konseyi 40. toplantısını Lüksemburg’da yaptı. Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine uzanan yolu kısaltacak tarafın Türkiye olduğunu bildirdi ve siyasi reformlar ile Kıbrıs konusunda ki beklentilerini sıraladı. Fazilet Partisi’nin kapatılması konusunun da tartışıldığı Ortaklık Konseyi’nde Avrupa Birliği Anayasa Mahkemesi’nin kararını anlayışla karşılamakla birlikte, ortaya çıkan durumun çoğulcu demokrasi ile bağdaşmadığına dikkat çekerek parti kapatmaları zorlaştıracak anayasal değişikliklerin yapılmasını istedi.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in temsil ettiği Ortaklık Konseyi toplantısı, tarafların bir durum değerlendirmesi yapmalarından öteye gitmedi. Her iki taraf da Türkiye’ye üyelik ufkunun açıldığı Helsinki Liderler Zirvesi’nden bu yana kaydedilen ilerlemelerden memnun gözüktü. Ancak üyelik müzakerelerine giden yolun kısaltılması konusuna gelince, Avrupa Birliği bu yönde çaba gösterecek tarafın Türkiye olduğunu açıkça belirtmekten kaçınmadı. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Gunther Verheugen şöyle konuştu:

“Türk muhataplarımıza dedik ki; üyelik sürecinin takvimi size bağlı. Köklü değişiklikler açısından hazırlanmak için zamana ihtiyac varsa, Türkiye’ye zaman tanınmalı.”

Avrupa Birliği Fazilet Partisi’nin kapatılması konusunda da Türkiye’yi fazla sıkıştırma yoluna gitmiyor. Zira mevcut anayasa değişmediği sürece bu tip kararların önüne geçilemeyeceğinin bilincinde. Fazilet Partisi’nin kapatılması konusu Lüksemburg’daki Ortaklık Konseyi toplantısını her şeye rağmen gölgeledi. Kapatma kararı bugünkü anayasanın kurallarına uygun olsa bile, çoğulcu demokrasi ve düşünce özgürlüğü açısından endişe yaratan bir durum olduğu İsmail Cem’e açıkça bildirildi. Böyle durumlarla karşılaşılmaması için de Türkiye’den bir an önce Kopenhag kriterlerine uygun reformlar yapması ve anayasasını Avrupa standartlarına uyarlaması istendi. Cem ise parti kapatmayı zorlaştıracak anayasal değişikliğin yapılmasına çalışıldığını söyledi ve bu konunun Türkiye’ye özgü bir sorun olmadığını belirterek, Avrupa’daki neonazi partilerin durumuna dikkat çekti. İsmail Cem Türkiye’de dinî duyguları istismar edenlerin bulunduğunu ve hedeflerinin de demokratik rejimi değiştirmek olduğunu belirterek “siz nasıl neonazi partileri rejiminiz için bir tehdit olarak algılıyor ve mücadele ediyorsanız biz de din istismarı yaparak rejimi devirmek isteyenleri kendimiz açımızdan büyük bir tehdit olarak görüyoruz” demeye getirdi.

Siyasi diyalog bağlamında sadece Türkiye, Belçika,İspanya, Yunanistan, İsveç ve birliğin dış politika ile güvenlik konularından sorumlu yüksek komiseri Javier Solana’nın katıldığı toplantıda Kıbrıs konusu da tartışıldı. Tarafların tutumunda bir değişiklik olmadığı anlaşılıyor. İsmail Cem sadece Türk tarafından çaba göstermesinin beklenmemesini, konuyla ilgili tüm tarafların çözüm yolunda iyi niyetli ve gayretli davranmaları gerektiğini söyledi. Cem Kıbrıs’ın sadece Türkiye ve Yunanistan açısından değil herkes için zor bir sorun olduğuna dikkat çekti. Ortaklık Konseyi’nden çıkan ama resmi bildiriye yansıtılmayan sonuca gelince. Evet Türkiye’nin adaylık süreci iyi yolda. Katılım ortaklığı süreci işliyor. Olumlu neticeler veriyor. İki taraf da ileriye doğru önemli adımlar atmayı sürdürüyor. Ama daha yapılacak çok şey var ve yapması gereken taraf da Türkiye. .

XS
SM
MD
LG