Erişilebilirlik

Yılmaz: AB için Kıbrıs'ta Ödün Vermeyiz - 2001-06-21


Avrupa Parlamentosu’nun Dışişleri Komisyonu’nda konuşan Başbakan yardımcısı Mesut Yılmaz üyelik pahasına Kıbrıs bedeli ödemesinin Türkiye’den beklenmemesi uyarısında bulundu. Mesut Yılmaz Türkiye’nin siyasi reformlar konusunda Avrupalı milletvekillerini sabırlı olmaya çağırdı. Yılmaz içişleri bakanı Tantan’ın yolsuzluklar mücadele etmesinden dolayı değil, insan haklarına saygılı olmamasından dolayı görevden alındığını da söyledi.

Yılmaz, Türkiye dahil tüm aday ülkelerin üyelikleri konusunda son sözü söyleyecek Avrupa Birliği kurumu olan Parlamento’dan siyasi beklentiler konusunda sabırlı olunmasını istedi. Yılmaz’a göre, Türkiye üzerine düşen vecibeleri yerine getirecek, hukukî, siyasi ve anayasal reformları mutlaka yapacak. Ama öncelikle içine düştüğü büyük ekonomik krizden çıkması gerekiyor. Alınan tedbirlerin neticelerinin de yıl sonuna doğru görüleceği tahmin ediliyor. Dışişleri Komisyonu üyeleri ise sanki sözbirliği etmişlercesine, Kıbrıs dediler, Türkiye’yi şantaj yapmakla, adayı işgal etmekle, üyelik konusunda rum tarafını rehine almaya kalkışmakla suçladılar. Yılmaz’ın eleştirilere cevabı sert oldu.

“Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini Kıbrıs bedeli ile ödetmeye kalkışıyorsanız hatalı davranıyorsunuz, ödemeyiz” demeye getirdi. Avrupalı milletvekilleri Rauf Denktaş üzerinde Türkiye’nin baskı yapmasını ve müzakerelere geri dönmesini sağlamasını istediler. Yılmaz yine sert konuştu. “Türkiye üzerinde baskı yapmaya kalkışmayın, etkili olmaz” dedi. Yılmaz, başta Yunanistan olmak üzere adada Türkleri azınlık toplumuna dönüştürme fikri taşıyanların yanıldıklarını anlattı. Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne üyelik konusunun adada çözüme değil, çok olumsuz gelişmelere yol açacağı uyarısında bulundu. Türkiye’nin bu üyeliğe izin vermeyeceğini tekrarladı.

Yılmaz, adil ve kalıcı bir çözüme ancak iki topluma da eşit haklar sağlanarak ulaşılabileceğine dikkat çekti. Yılmaz “Galile dünyanın güneş etrafında döndüğünü söylediği zaman kimse inanmıyordu. Tanısanız da tanımasanız da kuzeyde bir devlet vardır” diyerek bir gün herkesin doğru yolu bulacağını ima etti. Dışişleri Komisyonu üyeleri Türkiye’den yarım yamalak bir anayasa değişikliği değil, batılı standartlara uygun bir anayasa reformu yapmasını da istediler. Yılmaz da adil ve siyasi reformlar olmadan Türkiye’de hedefe ulaşılamayacağının herkes tarafından anlaşıldığını söyledi, koalisyon ortakları olarak üzerlerine düşeni yapmakta olduklarını belirtti. Yılmaz Türk asıllı Alman parlamenter Ozan Ceyhun’un bir sorusu üzerine de Saadettin Tantan’ın görevden alınma nedeni konusunda şunları söyledi: “bir içişleri bakanının sadece yolsuzluklarla mücadele etmesi değil, insan haklarına saygı göstermesi de gerekir.” Mesut Yılmaz’ın Avrupa Komisyonu’nun genişleme ve Türkiye dosyalarından sorumlu üyesi Gunther Verheugen ile yaptığı görüşmede de Kıbrıs konusu üzerinde durulduğu bildirildi.

Yılmaz Brüksel’den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada şunları dedi:

“Verheugen Güney Kıbrıs’ın üyeliğinin sadece Güney Kıbrıs ile ilgili bir mesele olmadığının bilincinde. Bölgeyi tehdit eden bir soruna yol açabileceğini, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini etkileyebileceğini ifade etti. Umarım bu gerçekçi yaklaşım bundan sonraki tutumlarına yön verir” Yılmaz’a Brüksel’de Fazilet Partisi ile ilgili sorular da yöneltildi Yılmaz şu temennide bulundu; “Umarım Anayasa mahkemesinin nihaî kararı Türkiye’yi girdiği istikrarlı çizginden koparmaz, siyasi istikrarı bozmayan bir karar olur.”

XS
SM
MD
LG