Erişilebilirlik

Amerika ve Pakistan'dan İkili İlişkileri Geliştirme Sözü


Amerika ve Pakistan'dan İkili İlişkileri Geliştirme Sözü
Amerika ve Pakistan'dan İkili İlişkileri Geliştirme Sözü
<!-- IMAGE -->

Amerika ve Pakistan, bugün Washington’da başlayan üst düzey görüşmelerde ikili ilişkileri geliştirme sözüverdi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iki taraf arasında bazı “yanlış anlama ve algılamalar” olduğunu ancak Obama yönetiminin bunu değiştirmek için Pakistan ile daha geniş çaplı bir işbirliğine yöneldiğini söyledi.

Pakistan Dışişileri Bakanı Şah Mesut Kureyşi de, iki ülkenin ortak amaçlar doğrultusunda birlikte çalışmalarının uzun bir geçmişe dayandığını belirtti.

Ancak Kureyşi, terörle mücadelede Amerika ile işbirliği yapmasının Pakistan’a pahalıya malolduğunu vurguladı. Binlerce masum Pakistanlının terörist saldırılarda öldüğünü hatırlatan bakan, ayrıca ülke ekonomisinin zarar gördüğünü; hükümetin mülteci akını, silah ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele zorunda kaldığını söyledi.

İki ülkenin üst düzey düzey diplomatik, askeri ve istihbarat yetkilerinin katıldığı toplantı, 2006 yılında başlayan stratejik diyaloğun büyük ölçüde arttığını gösteriyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureyşi ile toplantıyı açarken yaptığı konuşmada Pakistan’ın halkına ağır kayıplar verdiren şiddet yanlısı aşırı unsurlara karşı mücadelede ön safta yeraldığını belirtti.

Pakistan’da canlı olarak yayınlanan konuşmasında Clinton, İslamabad hükümetinin intihar bombaları ve diğer saldırılarla ülkeyi çökertmeyi amaçlayan Taleban ve diğer radikal örgütlere karşı giriştiği operasyonları Amerika’nın şükranla karşıladığını vurguladı. Clinton Amerika’nın, ülkesini yıkmak isteyenlerden kurtarma ve yeniden inşa etme çabalarında Pakisktan’ın yanında olduğunu söyledi.

Amerika’nın Pakistan halkı ve hükümetine tam destek sözü verdiğini belirten Clinton, sürdürülen savaşın Pakistan için önemli olduğunu ama etkilerinin bölgede tüm dünyada hissedileceğini söyledi. Clinton, Pakistan’ın güvenliğini arttırmanın yolunun sadece daha fazla askeri yardım değil, ülkenin işşizlik ve enerji darlığı gibi yıllardır sürgelen sorunlarına çözül bulmaktan da geçtiğini belirtti. Clinton, Kongre tarafından geçenlerde kabul edilen 7 buçuk milyar dolarlık ekonomik yardım paketinin, Amerika’nın destek taahhüdünü kanıtladığını vurguladı. Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, ülkesinin 11 Eylül saldırılarından sonra terörizme karşı savaşta Amerika’nın yanında yeralarak kendisini teröristlerin hedef listesine koyduğunu söyledi.

Pakistan kentlerinde yasak bölgeler kurulduğunu belirten Kureyşi binlerce masum vatandaşının yabancı destekli sabotajların kurbanı olduğunu, toplumun yoğun mülteci akınıyla karşılaştığını, silah ve uyuşturucu kaçakçılığının hala devam eden yıkıcı etkilerini yaşadığını vurguladı. Ülkesinin Afganistan’da barış ortamı yaratmak için üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Pakistanlı bakan, uluslararası topluluktan Keşmir dahil diğer bölgesel sorunların çüzümüne yardımcı olmada da aynı desteği beklediklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG