Erişilebilirlik

Küçük Çocuklara Internet Üzerinden Oyun


Küçük Çocuklara Internet Üzerinden Oyun
Küçük Çocuklara Internet Üzerinden Oyun
<!-- IMAGE -->

Internet’te oyun siteleri gençlerin ve çocukların en fazla vakit geçirdikleri yerlerin başında geliyor. Şimdi Amerika’da küçük çocuklar için hazırlanan yeni bir Internet sitesi, tasarımıyla ilgi çekiyor.

İki yaşındaki Lilianna Robinson, annesinin kucağına oturup bilgisayarda Kneebouncers oynamayı çok seviyor. Bebekler ve küçük çocuklar için geliştirilen ücretsiz oyun sitesi Kneebouncers’ın tasarımcısı, Lilianna’nın babası Jim Robinson ve ortağı Kurt Dommermuth.

Jim Robinson, “Ben karakterleri ve oyunları oluşturup çizimleri yapıyorum, Kurt da bunlara hayat veriyor,” diyor. Kurt Dommermuth ise, “Internet’te oyun tasarlamak en büyük tutkum. Birbirimizi çok iyi tamamlıyoruz,” diye konuşuyor. Robinson ve Dommermuth, Kneebouncers sitesini kurma fikrini yedi yıl önce büyük kızları henüz bir bebekken bulmuş. Jim Robinson, “Benim kızım 6, Kurt’unkiyse 9 aylıktı. İkimizin de iki büyük çocuğu daha var. Büyük çocuklar Disney.com ya da PBS.com gibi sitelerin oyunlarını oynarken küçükler bilgisayarın faresini kullanamadıkları için öfkeleniyordu,” diye anlatıyor.

Kneebouncers oyunlarında klavyedeki herhangi bir tuşa dokunmak yeterli. Robinson, sitedeki 18 oyunun çoğunun Internet’te çıngırak çalmaya benzediğini söylüyor. Robinson, “Oyunların çoğunu, bebeklerle oynadığımız oyunlardan ve köpüklerden uyarladık. Köpükleri kim sevmez ki. Balon şişirme, balon patlatma, yatağın üzerinde zıplama, su birikintilerinde sıçrama ve müzik enstrümanları bize ilham kaynağı oldu.”

Kneebouncers sitesinin ünü, Robinson ve Dommermuth ailelerini aşıp ağızdan ağıza yayıldı. Kneebouncers.com sitesini 180 ülkeden bir milyon kişi ziyaret etti. Dommermuth şöyle konuşuyor: “Birkaç yıl öncesine kadar sitemizin ne kadar etkili olduğunun farkına varmamıştık. Geçen yıl ilgiyi farkedince siteyi daha da geliştirdik.”

Sitede bebeklere şekiller, harfler, renkler ve rakamları tanıtan eğitici oyunlar yer alıyor. Tasarımcılar, sitenin cep telefonları uygulamasını geliştirmeyi ve karakterleri televizyon programlarına uyarlamayı planlıyor. Kneebouncers.com sitesi hala ücretsiz. Robinson, “Çocuklar için Internet’te güvenli bir ortam yarattık. Sitede reklamlara yer vermiyoruz. Kullanıcılar, reklam afişlerine tıklamak zorunda kalıp siteden uzaklaşmıyor. Siteden hiçbir şey indirmeniz, siteye kayıt yaptırmanız gerekmiyor. Sadece oyun oynuyorsunuz,” diyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG